Фасада от къщички за птици

treehouse-hotel

Датското архитектурно студио BIG представи Biosphere в Treehotel – хотелска стая заобиколена от къщички за птици. Тя е създадена в сътрудничество с шведския орнитолог Улф Оман, и е проектирана така, че да потопи гостите в гората, която се намира в близост до село Харадс в шведска Лапландия.

„Наложи се да прекарам няколко дни и нощи в някои от стаите на Treehotel точно преди пандемията и останах с усещане за подмладяване от пълното потапяне в природата“, казва основателят на BIG Бярке Ингелс.

treehouse-hotel treehouse-hotel

„Не можех да не се запитам дали няма начин да направя още една крачка напред в потапянето – и почти мигновено се появи идеята да поканя не само човешките посетители, но и местното население от птици и прилепи да съжителстват в сферичен рояк от гнезда.“

treehouse-hotel

Хотелската стая, която е окачена между две дървета, се помещава в остъклен куб. Този куб е заобиколен от метална решетка, която поддържа 350 къщички за птици с различни размери, за да създаде сферична форма.

treehouse-hotel

До къщичката на дърво Biosphere с площ 34 квадратни метра в Treehotel се стига по висящ мост, който плавно води към стаята.

Biosphere е осмата къщичка на дърво, инсталирана в Treehotel, който се намира в отдалечена гориста местност в шведска Лапландия.

Снимки – BIG.

Може да харесате още...