Фасада от слънчеви панели в Дания

Датското архитектурно бюро CF Moller Architects е направило проект за Международно средно учебно заведение в Копенхаген. Фасадата на училището ще бъде направена изцяло от стъклени слънчеви панели, които ще произвеждат 300 мегаватчаса годишно. Тези обеми ще бъдат достатъчни, за да се гарантират половината от енергийните нужди на училището. Строителството трябва да завърши това лято.

Училищната уникална стъклена фасада се състои от 12,000 слънчеви контурни панели, които имат индивидуални ъгли на наклон, за да се постигне блестящ ефект. Фасадните панели заемат площ от 6,048 квадратни метра – след завършване на строителните работи, това ще бъде най-голямата фотоволтаична фасада в Дания.

Използвана е патентована технология Kromatix, разработена от фирма SwissINSO и Политихническо училище в Лозана. Разноцветните стъклени покрития Kromatix са с дебелина от 3 до 6 мм. Тe може лесно да се интегрират в соларни панели и в колектори. В същото време се използват стъкла с всички цветове, различни от белия и ярко червено. Първата фасада, произведена по тази технология, стана фасадата на  Политехническото училище в Лозана.

Може да харесате още...