Фасада със стотици стъкла с множество гънки, ръбове и криви

През 2009 година фармацевтичната компания Novartis Pharma AG стартира проект за свое разширяване и възложи на популярния архитект Франк О. Гери от Gehry Partners LLP да проектира новата сграда.

През 2018 година, корабоподобната сграда демонстрира използването на естествената светлина в комбинация с иновативен дизайн и модерни удобства (като неформални места за срещи, кафене, ресторант и модулна подземна зала) и се фокусира върху удобствата на служителите на Novartis, благодарение на своята структура, подобна на атриум.

За енергоспестяващата фасада, която е 8000 квадратни метра, е използвано стъкло Guardian SunGuard™ HP Neutral 61. Тя изпъква със стотиците стъкла с множество гънки, ръбове и криви. Благодарение на остъкляването на покрива, сградата позволява на естествената светлина да се стели през всички етажи, чак до подземното ниво, където се намир 600-местната модулна подземна зала.

Новата сграда помогна на Novartis да превърне своя бивш промишлен комплекс в модерен кампус за иновации, знания и наука. Тя се намира северно от централната сграда и заема централно място сред Campus Novartis в Базел, Швейцария.

.

Може да харесате още...