Фасадата определя не само как изглежда една сграда, но и как функционира

Това е особено важно в горещия климат на Саудитска Арабия.

Във всеки проект архитектите се стремят да реализират уникални, високоефективни фасади за сградите, които да са подходящи за техните функции. Обвивката трябва да е в състояние да издържи на силите на местната природа и да улесни ефективната ѝ поддръжка. Следните казуси илюстрират основно върху какво се съсредоточава работата по това и постигането на успешен дизайн на фасадата:
– Ефективност (функция и устойчивост);
– Цена (достъпна);
– Предварително произведени елементи (лекота на строителството);
– Пост-заетост (дълготрайност и поддръжка).

Ето и няколко примера:

Waha Office Building

Въпреки, че диагонално осветената фасада дава на сградата различен вид, тя е проектирана с мисъл за енергийната ефективност. Конфигурацията на растера намалява натрупването на топлина, като отклонява интензивната слънчева радиация, характерна за този климат. Сградата е построена с помощта на местно произведен поликарбонат, който спомага за намаляване на бюджета на проекта, благодарение на разумната цена, сравнително лесното производство и ниските транспортни разходи. Хоризонталните модерни платформи между растера и стъклената завеса осигуряват допълнително засенчване, както и лесен достъп за поддръжка.

Kingdom Centre

Известният кралски център представя уникално извита и почти изцяло отразяваща гладка фасада, която отклонява енергията на интензивната слънчева светлина. В отговор на изискванията на клиента, дизайнът на сградата е разработен с помощта на безрамкова стена, оборудвана с подходяща за климата система с двойно остъкляване. Улесняването на почистването и поддръжката на външността също е важно. За да се улеснят операциите по поддържане на фасадите, системите за подръжка на сгради (BMU) се съхраняват в подовете на обслужващата кула и се разпределят аналитично, за да се постигне кратък цикъл на почистване.

The Capital Market Authority (CMA)

80-етажната кула CMA в момента е най-високата сграда в Рияд и централна част на площада на Финансов район “Крал Абдула” (KAFD). Сградата разполага с високоефективна слънчева система за управление, която намалява слънчевата радиация. Външна система от перки, модерни платформи и перфорирани панели работят съвместно, за да засенчат двойно-остъклената фасада на сградата, като по този начин свеждат до минимум топлинното натоварване отвън и вътрешните охлаждащи натоварвания. Енергийните разходи се намаляват допълнително от фотоволтаичната система, монтирана на покрива на кулата. Освен това на покрива и на междинни сервизни етажи са позиционирани системите за поддръжка на сградата (BMU), които работят с външни платформи, осигурявайки достъп за почистване и поддръжка. Със своята енергийно ефективна фасада, фотоволтаична система и интелигентна инфраструктура, CMA кулата се очаква да получи сертификат LEED Gold .

The Radisson Blu Hotel

Разположен в дипломатическия квартал на Риад, този проект се отличава с уникална многослойна фасадна система за слънцезащита, която намалява консумацията на енергия и кореспондира на културния и материален контекст. Цялата фасада е замислена като екран, като се използва гъвкава система от трайни теракотни панели, както и теракотени тръби – известни като “багети” – които представляват жалузи, които прекъсват достъпа на пряка или прекомерна слънчева светлина до двойно остъклените елементи на окачена фасада. И двата елемента от теракота са лабораторно тествани, за да се докаже, че са достатъчно издръжливи на високите нива на UV, обезцветяването и термичния шок. Фасадата е проектирана така, че да улеснява поддръжката и ремонта, има скрити алуминиеви опори, които позволяват всеки отделен панел или багет да бъде независимо отделен и заменен.

Arriyadh Metro Western Station

Комплексната геометрия на гара Arriyadh Metro Western Station представя уникално строително предизвикателство, което изисква двойно иновативно решение. Оригиналният дизайн изисквал облицовъчна система от големи, двойно извити стъклено армиран бетонни (GRC) панели, произведени индивидуално, за да са безшевни. Когато производството и транспортирането на панелите се оказва трудно, се използват по-голям брой, но по-малки панели. На по-късен етап обаче стойността на облицовъчната система е редуцирана и се залага на стандартизирани панели. Формата и разположението на панелите са преработени след извършване на задълбочено проучване, включващо аналитични и синтетични изследвания, използвайки трапецовиден зигзаг, вместо оригиналния праволинеен шаблон. Така това решение намалява цената на облицовката с 75%.

Проектирането на интегрирана система за фасади, която да отчита производителността, цената, производството и начина ѝ на използване, не е лесно, но е необходимо. Накрая, когато всичко е свършено добре, висококачествената фасада може да бъде красива, като истинско украшение.