Фасадна система с енергийни панели Ruukki намалява консумираната енергия

Бори Mall е един от най-новите и големи търговски центрове в словашката столица Братислава. Инвеститорът, Пента, централноевропейска инвестиционна група, има ясни критерии по отношение на вида на търговския център и как да бъде изграден.

„Строителство има съществена роля в развитието на района Бори. Търговските центрове и моловете трябва да са построени и установени в района, преди да се започне работа по жилищното строителство. С течение на времето, районът ще бъде облагороден, ще се построят много жилища, търговски обекти, паркове, ще има много услуги за жителите и обществени транспортни връзки „, казва арх. Душан Севела от Penta Invest, който работи по проекта на Бори Mall.

Търговският център се намира в северозападната част на Братислава, в район, в който не е имало такъв подобен търговски център досега. Бори Mall също привлича клиенти от провинцията, особено удобен достъп има от магистрала E65 Братислава до Бърно – Чехия.

Изграден с грижа за семейства с деца

Изграждането на Бори Mall отне две години и половина и сградата бе открита точно навреме, за коледните празници. Търговският център се състои от три етажа и е с площ от 54 000 m², което се равнява на размера на почти седем футболни игрища. Има голям брой магазини, кафенета,  паркинг на долния етаж и други услуги, които са разположени на последните два етажа.

Всички етажи могат да бъдат пряко достъпни отвън.

Дизайнът на търговския център е взел предвид нуждите на семейства с деца. В него се намира  най-голямата площадка и детски център, където най-малките членове на семейството могат да играят и да влизат в ролите на продавач-консултанти и други професии.

Архитектурна добавена стойност

В бъдеще, Бори Mall ще се превърне в център на този район на града. Разбира се, като такъв целта е архитектурата да отразява отлично тази цел. Това е причината, критериите и изискванията на инвеститора Penta да са с висок стандарт на архитектурата и отлична енергийна ефективност.

„Когато е отделено нужното внимание на архитектурата, можете да постигнете висок стандарт, с минимални разходи не повече от разходите, които би изисквала една обикновена архитектура“, казва Душан Севела.

Търговски център на високо архитектурно ниво ще увеличи стойността на жилищата, които ще бъдат построени по-късно в района.

Перфектният външен вид и енергийната ефективност се дължат на Ruukki Forma ™

Стените и покрива на сградата са от голямо значение за енергийната ефективност на цялата сграда. Херметичната структура на фасадната система с енергийните панели Ruukki намалява енергията, необходима за отопление и охлаждане, което от своя страна води до намаляване на разходите и инвестицията .се изплаща за кратко време. Бори Mall кандидатства за сертифициране по BREEAM на околната среда. Системата използвана в строителството на Бори Мол е Ruukki Forma ™ . Тази система е разработена от Ruukki по най-модерните стандарти. Ruukki Forma ™ е комплексна фасадна система на базата на системата на за енергийни сандвич панели Ruukki и различни видове фасадни облицовки. Конструкциите по тази система са херметични.

Предложенията за стени и фасади от конкурентните производители на Ruukki също бяха разгледани в ранния етап на проекта. Ruukki спечели доверието на инвеститора и архитекта, заради качеството на своите сандвич панели, които в комбинация с фасадната облицовка Liberta, които уникално съчетават предимствата на въздухонепроницаемостта и високия клас архитектура.

Друго предимство е разстоянието от 2-см за кабели и тръби между сандвич панела и фасадната облицовка Liberta Grande. Фасадната система Ruukki Forma ™ подобрява външния вид на фасадата.

Комбинираната структура на стената и фасадата дава също така и други предимства. При тази система сградата е затворена посредством сандвич панелите, а фасадната облицовка се монтира като последен етап, за да не се повреди повърхността на фасадата от работна техника или други фактори.

Осъществяване на архитектурните решения.

Един архитект винаги търси дизайнерски решения, които са високо качествени, ниско енергийни и модерни. Често производителите на строителни компоненти акцентират на стандартни продукти без никакви алтернативни решения.

„Ruukki е активен партньор и помогнаха много по проекта и неговото изпълнение. Аз им възложих да намерят алтернативно решение за множество архитектурни детайли. Друго предимство е, че представителите на Ruukki бяха на строителната площадка и дадоха много решения на конкретни възникнали проблеми в хода на работа. Най-добрият краен резултат се получава, когато качеството върви заедно с добра екипна работа и интелигентни решения“, отбелязва архитект Севела.

Душан Севела очевидно оценява активната работа в екип, когато се въвеждат алтернативи и когато трябва да се покаже високо ниво на обслужване на клиентите на Ruukki.

„Ruukki винаги предоставя информация на своите клиенти за възможностите, като се концентрира върху това, как визията на клиента може да се осъществи и дори подобри. Един добър пример за високото ниво на Ruukki е предложението на кръгли ъгли на търговския център в съответствие с плановете. Ruukki ни помогна да постигнем това, което  желаехме да се постигне.“

Може да харесате още...