Фасадният инженериг – химера или възможна реалност?

Асоциацията за фасаден инженеринг взе участие в годишната конференция на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади”.

Председателят на Асоциацията за фасаден инженеринг Венета Новакова представи презентация на тема „Фасаден инженеринг – химера или възможна реалност”. Тя посочи, че асоциацията има за цел да обедини фасадни инженери, строителни инженери, архитекти, инвеститори, фирми изпълнители, доставчици и всички заети директно или индиректно в процеса на проектиране и изграждане на сградната обвивка, които да насочат усилия, обменят опит и знания и да посрещнат заедно предизвикателствата на този бързо развиващ се сектор.

Асоциацията работи вече почти година, като има за цел да продължи и създава европейски стандарти в своята сфера, да адаптира чуждестранните стандарти, да консултира и да разяснява националните и европейски норми.

Фасадният инженеринг е изкуство, което чрез сградната обвивка решава естетически и конструктивни задачи. Предизвикателство е да се осигури качествена облицовка на една сграда, която да подобри устойчивостта й, като отговори на изискванията за комфорт на обитателите, посочи Новакова. Това включва сигурност, безопасност, звукоизолация, слънчева защита и др.

Специалистите в тази област също така обръщат внимание върху използване на материали, подлежащи на рециклиране. Инженерите извършват симулации за устойчивост на една сграда, като при по-високите тестовете са препоръчителни. Фирмите изготвят проект и след реализирането му от строителните фирми проверяват готовата сграда за топлопреминаване, извършват конструктивен анализ и проверяват дали е спазен дизайнът. Въпреки, че представителите на фасадния инженеринг тестват системите за издръжливост на модулите в цеховете си, те извършват повторни проверки, за да се уверят в тяхната изправност. Това е важно да се извърши, тъй като в някои случаи строителният контрол не е прецизен и се допускат грешки, обясни Новакова.

Асоциацията настоява да бъдат променени националните наредби за пожаробезопасност на сградите и тези, които касаят фасадния инженеринг, но засега няма официален отговор от съответните ведомства. Наложително е да се обърне внимание на тези нормативни актове, тъй като практиката показва, че са налице пропуски, които застрашават безопасността на хората. Ако се вземат предвид разработките на представителите на асоциацията, ще бъде подобрено качеството на строителството у нас.

Може да харесате още...