Филипинска къща е облечена в бамбук и се захранва със слънчеви панели

Филипинската архитектура отдавна използва бамбука – устойчив, достъпен и евтин материал – но тук той показва още едно поразително превъплъщение във фасадата на тази къща с вътрешен двор в Манила. Проектирана от швейцарското студио Sacha Cotture, тази еднофамилна къща се „увива“ около централен озеленен двор. Тази типология е наследена от испанската колониална епоха в Манила. Редици от вертикално ориентирани оцветени бамбукови пръти обвива екстериора на сградата, а енергията за дома се добива, макар и частично, от покривни слънчеви панели.

От ателието Sacha Cotture са наредили дневната и спалните в триетажна постройка, разположена в най-отдалечената точка от пътя. Първият етаж се състои от основните общи части – фоайе, дневна и кухня. На втория етаж има спалня и помещение за гости, а на третия е основната спалня. Около нея се „увива“ Г-образна външна тераса-градина с изглед към вътрешния двор и басейна. Входното фоайе, гаражът и сервизните помещения осигуряват звуков буфер между пътя и двора.

Много от материалите, използвани за строителството, са добити на местно ниво, включително бамбуковите пръти, които също така са използвани и за декоративни цели в интериора вътрешността на къщата. За да се осигури визуален контраст с богатите, земни нюанси на тонирания бамбук, архитектите са решили да покрият основата на къщата и входното фоайе с араал – вид местен гранит. Този мотив – „камък и дърво“ е поддържан и вътре, в интериора на дома, където всички прозорци, шкафове и легла са произведени от местно добивано махагоново дърво.

greentech.bg

Може да харесате още...