Филтриращи фасади обещават по – чист въздух

Устойчивостта се явява в най-различни форми в днешно време, от внимателното планиране на мега-градската инфраструктура до проектирането на домове с много дневна светлина и избора на естествен материали в ежедневието. Някои творчески настроени проектанти са измислили фасада, която „изяжда“ замърсяването от въздуха.

Третирана с тънък слой от титаниев диоксид (TiO2), било то във вид на прах или течност, повърхността на фасадата може да се явява филтър за въздуха: когато слънчевата светлина огрява химически третираната повърхност, започва процес на окисляване на органичната материя, което превръща замърсителите във водни пари и CO2.

Иновативната техника наскоро бе използвана върху лицето на болницата Manuel Gea Gonzalez в Мексико Сити, един от най-замърсените градове в света. Фасадата е проектирана така, че да бъде проктира с облицовка, покрита с TiO2. Формата й е замислена така, че да максимизира площта, досега със светлината, устойчивостта на вятър. По този начин се постига максимална полза от третирането.

За разлика от монолитната бетонна солидност на кулата перфорираната й повърхност се откроява с усещането за лекота и белия си блясък.

greentech.bg

Може да харесате още...