Фирмите могат да подобрят енергийната си ефективност с европари

Предприятията ще могат да се възползват от до 350 млн. евро за проекти за подобряване на енергийната си ефективност. Това става по силата на меморандум за разбирателство между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Предвижда се банката да предостави между 50 и 150 млн. евро под формата на кредитни линии за фирмите с проекти по ОП „Конкурентоспособност”. 200 млн. евро са схемите за кандидатстване по оперативната програма.

Според министъра на икономиката Трайчо Трайков схемата ще бъде изключително полезна за българските предприятия.

„Това е схема, която е иновативна и за България, и за банката. По този начин, когато един проект бъде одобрен той ще има едновременно осигурен и грантовия елемент от оперативната програма и съфинансирането от търговска банка. Ще се избегне възможността, както сега се получава с проекти по оперативната програма, да са получили финансиране от нея, пък да не могат след това да си осигурят финансиране от банката. Това са ефектите: аутсорсване, пълно финансиране, предоставяне на техническа помощ от банката“, каза Трайков.

lev.bg

Може да харесате още...