Флоатно стъкло, произведено с над 30% водород

Saint-Gobain

Saint-Gobain е първият производител на стъкло в света, който в рамките на научноизследователски изпитания използва повече от 30% водородна енергия за производството на плоско стъкло. По този начин компанията демонстрира техническата осъществимост на производството на плоско стъкло с енергиен микс, който в допълнение към природния газ включва основно водород.

По информация на инженерите от Saint-Gobain директните емисии на CO2 на площадката в Херцогенрат могат да бъдат намалени с до 70%, ако в бъдеще за производството на флоатно стъкло се използват директно електрическо отопление и водород.

Тази световна премиера, реализирана от Saint-Gobain Glass Германия под ръководството на изследователското звено  на компания Conceptions Verrières, затвърждава позицията на групата като световен лидер в устойчивото строителство и в изграждането на въглеродно неутрална икономика, твърдят от компанията.

Това техническо постижение стана възможно благодарение на Програма за научноизследователска и развойна дейност, стартирала през 2022 г., която използва огромния експертен опит на Saint-Gobain Group в областта на горенето, качеството на стъклото, огнеупорните материали и разработването на промишлени пещи, в сътрудничество с независимата германска лаборатория Gas und Wärme Institut Essen e.V. (GWI), която работи по енергийните въпроси на бъдещето повече от 85 години.

Saint-Gobain

От първите изпитания до промишленото производство на флоат в Херцогенрат

Промишлените тестове в завода в Херцогенрат бяха предхождани от лабораторни тестове, проведени във Франция в двата изследователски центъра на Saint-Gobain в Обервилие и в Кавайон. Политическата воля в Европа и по-специално в Германия за подкрепа на индустриите, които се поддават трудно на декарбонизация, позволи на Saint-Gobain да кандидатства за финансиране от Германското федерално министерство на икономиката и опазването на климата (BMWK) и да получи одобрение за ранно въвеждане на мерките.

Петдневните тестове бяха проведени в сътрудничество с германския клон на Air Products, световен лидер на пазара за производство на водород. Компанията осигури водородните доставки от завода си в Ротердам, Нидерландия, и достави общо 33 т течен водород за тестовия период. Air Products проектира и изгради на територията на завода и криогенна изпарителна инсталация, която вкарва водорода в инжекторите на стъкления резервоар по специални тръбопроводи, и създаде съответните системи за управление.

Анализът на данните от тези тестове ще направи възможно използването на водород във флоатните инсталации на Saint-Gobain Group през следващите десетилетия, когато водородът с ниско съдържание на CO2 ще бъде наличен в достатъчни количества. Тази революционна иновация е още една стъпка напред от пътната карта на Saint-Gobain за постигане на глобална въглеродна неутралност през 2050 г.

Компанията е представена на българския пазар от Saint-Gobain България.

Може да харесате още...