Ford и Whirlpool изграждат супер ефективен умен дом

Не са новост идеите за дома, в който интелигентни измервателни уреди преценяват консумацията на ток и вода и ги регулират, енергията се генерира от слънчеви панели и други маломерни ВЕИ инсталации, електрическа кола осигурява съхранение на излишния ток чрез батериите си, а битовите електроуреди са също умни и могат да преценят как да работят най-икономично. Едно ново партньорство на големите имена цели да покаже как на практика изглежда подобен дом.

Автомобилният гигант Ford обяви по време на Consumer Electronics Show в Лас Вегас тази седмица, че започва съвместен проект с компанията за управление на електроенергията Eaton, фирмата за слънчеви панели SunPower и производителя на бяла техника Whirlpool, за да демонстрира как нисковъглеродните технологии могат да преобразят домакинствата. Партньорството се нарича „MyEnergiLifestyle“ и включва Nest Labs – създателя на умния термостат Nest.

Партньорите планират да покажат как могат да бъдат интегрирани технологиите от всичките шест производителя, така че енергията да се консумира по най-ефективния възможен начин. Фирмите са изчислили, че ако всеки дом в САЩ използва подобни интегрирани технологии, това ще спести електроенергия, колкото е необходима за захранването на 32 милиона жилища.

Изцяло електрическите превозни средства на Ford са бъде в центъра на концепцията за демонстрационния дом. Авто-производителят се стреми да покаже как батериите на електрическия автомобил могат да съхраняват енергия, произведена от слънчевите панели, а „облачна“ технология за управление на енергията може да оптимизира зареждането на акумулатора.

Технологията на „стойностно зареждане” автоматично зарежда превозните средства тогава, когато търсенето на енергия от националната електроразпределителна мрежа е най-слабо. Това помага за намаляване на стреса за мрежата. Тъй като някои американски ЕРП предлагат по-евтини тарифи за тока в периодите на слабо потребление, това значи, че шофьорите ще плащат по-малко за зареждането на електромобилите си.

„Повече от всякога автомобилите споделят едни и същи източник на енергия с дома“, казва Майк Тински, директор по електрификацията на превозните средства във Ford. „Сега е моментът за обединяването на домакинските уреди и транспортните средства…. ако искаме да се справим с безбройните предизвикателства пред устойчивостта в един бързо променящ се свят.“

Производителят на бяла техника пък ще предостави така наречените интелигентни уреди, които автоматично намаляват потреблението на енергия, когато мрежата е в момент на върхово потребление. Това ограничава разходите за потребителите и намалява стреса за мрежата.

Компаниите планират да проведат конкурс за избирането на едно „типично американско семейство“, което да тества различните интегрирани технологии.

greentech.bg

Може да харесате още...