Фотофиниш за „Бронзовата къща“

 

Противоречивият проект за „Бронзовата къща“, която трябваше да бъде издигната на мястото на бившия Мавзолей в столицата още в началото на годината, е почти завършен. Авторът ѝ Пламен Деянофф каза, че предстоят само някои довършителни работи и отваряне на „врати“ в четирите стени на конструкцията. След като поставянето на „къщата“, която трябваше да е символ на българското европредседателство, се забави многократно, общината постави срок до 25 – 27 юни тя да е готова или проектът да се прекрати. В последния възможен момент монтажът на конструкцията бе завършен.

Според Пламен Деянофф конструктивните елементи, които носят „къщата“, трябва да бъдат засипани с пясък, а отгоре целият терен трябва да бъде облагороден, да бъдат наредени павета и бетонната плоча да бъде скрита. Тук обаче има спор кой трябва да поеме финансирането, авторът или общината. В близките дни ще се разбере ще има ли павета, кой ще ги реди и кой ще плаща за тях.

Изграждането на Бронзовата къща започна със закъснение на 13 юни, а от СО дадоха срок на автора да завърши инсталацията до 27-ми – последният момент преди края на българското председателство и старта на австрийското. Деянофф живее в Австрия, а „Бронзовата къща“ е подарък за страната ни от Виена като символ на приемственост между двете държави начело на ЕС.

 

Може да харесате още...