Функционалността и сигурната защита са силата на прозорците Fakro

Покривните прозорци са стандартен продукт, който има своите особености. С тях всяка мансарда или подпокривно пространство биха се превърнали в уютно място за живеене. Мнозина дори предпочитат последния етаж, именно заради нестандартната и раздвижена архитектура и невероятната панорама, която се открива от покрива. Особено ако сградата е с изглед към планина или се намира на морския бряг.

Това, което отличава покривния прозорец от един стандартен прозорец, са типовите размери и монтирането му по наклона на покрива, който трябва да е поне 15°. Размерите му съответстват на външния размер на рамката на прозореца, която е от масивна дървесина. Но има и вариант от PVC. Няколкото познати у нас доставчици на прозорци за покриви предлагат едни и същи размери за стандартните прозорци. Оформянето на отворите за тях обаче, задължително изисква консултация с фирмата – производител или доставчик на прозорци от страна на крайния потребител или изпълнителя на обекта.

Конструктивно покривните прозорци се отличават по начините на отваряне (стандартно, на средна ос или комбинирано – на горна и средна ос, тип изход, балкон), както и по вида на стъклата. Стандартно стъклопакетът е от външно закалено стъкло и вътрешно – нискоемисионно, като при определени модели отвътре се поставя ламинирано стъкло (триплекс). Вградената във всички стандартни прозорци вентилационна система от отвори и клапи осигурява постоянна циркулация на въздуха, дори и при затворен прозорец. Производителите осигуряват филтри и шумоизолиращи устройства, както и допълнителен подсилващ обков и автомати за електроуправление. Богатството от външни и вътрешни аксесоари – външни сенници – маркизи, щори, жалузи и др., допълват комфорта на обитателите в мансардните помещения.

Една от диктуващите модата и иновациите в тази област е фирма FAKRO, която заема второ място в света по производство и продажби, с пазарен дял от близо 15%. От малка семейна фирма, създадена през 1991 г., тя се превръща в най-динамичната и бързо развиваща се компания в областта на покривните прозорци в света. Има 7 производствени компании, представителства в 14 държави и богата дистрибуторски мрежа. Нейн представител у нас е фирма НОРТОП, която извършва пълен инженеринг – консултации, монтаж и поддръжка на прозорците FAKRO. В разговор с Филип Папазов, мениджър продажби на „Нортоп”, разбираме за новостите и развитието на компанията, както и нейните пазарни позиции у нас.

Покривните прозорци Fakro са подходящи за всички подпокривни пространства с наклон от 15 до 90°. Изключение правят прозорците с комбинирано отваряне на крилото на горна и средна ос, които се монтират върху покриви с наклон от 15 до 55°. Прозорците са изработени от висококачествена иглолистна дървесина в естествен цвят или с бял ПУ лак, с двоен или троен стъклопакет и алуминиева обшивка отвън. Fakro има и вариант на рамка с PVC профил, като очакванията са били пластмасовите прозорци да имат по-широк пазар у нас. Но за разлика от стандартната PVC дограма, те не са по-евтини и хората предпочитат прозорците от дърво. PVC се препоръчват за мокри помещения и бани.

Fakro е производител на широка гама покривни прозорци с различни варианти на отваряне, добра изолация и микровентилация, висока степен на сигурност и защита от външни влияния, както и улеснен достъп за поддръжка и почистване.

Конструкция

Като всяка друга дървена дограма покривните прозорци са изградени от двоен или троен стъклопакет, постигащ добър енергиен баланс в помещенията, с помощта на енергоефективни слънцезащитни стъкла.

Използва се външно закалено стъкло 4 мм и вътрешно нискоемисионно с различна дебелина (4 мм, 6,5 мм или 7 мм). В зависимост от степента на термоизолация и сигурност са определени пет типа стъклопакети: U2 – стандартен, U3- енергоспестяващ, P2- устойчив на проникване (клас P2A според EN 356), U5 Thermo (троен стъклопакет Ug = 0,5 W/m²K) и L3 – сигурен термоизолиран. Всички двойни стъклопакети осигуряват коеф. на топлопреминаване 1,1 W/m²K, като се използва топъл дистанционер, с изключение на стандартния тип U2. Топлият „TGI-дистанционер” ограничава топлинните мостове, намалява конденза по ръбовете на стъклото и профила, с което се увеличава трайността на дървесината.

Автоматичната вентилационна система V40P, внедрена в по-високия клас прозорци, осигурява енергоспестяване и водоустойчивост 600 Ра при затворена и отворена вентилация. При другите модели, посредством отвори се гарантират водоустойчивост само до 250 Pa при отворена вентилация.

Допълнителните механизми за отваряне и задвижване, както и разнообразието от външни и вътрешни аксесоари правят покривните прозорци доста по-практични. Те се отварят стандартно на средна ос или комбинирано – на горна и средна ос. Има и прозорци тип „изход”, тип „балкон” или в комбинация с димоотводна клапа. Най-новият тип прозорци е с висока ос на отваряне, осигуряващ по-добра видимост. Съществуват и различни комбинации от няколко отваряеми и/или неотваряеми крила.

Един от вариантите за постигане на допълнителен енергиен ефект е блоковият монтаж на покривни прозорци и вграждането на соларни колектори.

Системата „Top save” – антивзломна защита на прозореца

Част от иновативните решения на компанията е усиленият обков, като средство за противовзломна защита. Подсиленият обков се изразява в поставянето на допълнителна метална планка в PVC насрещника, с което се подобрява системата за затваряне на прозореца. Има и допълнителни крепежни елементи, които противодействат при опит да се изкърти прозореца отвън. „Top Save” системата повишава сигурността срещу взлом на покривните прозорци, като им осигурява поне 3-та степен на сигурност, според EN13049 – за вградения прозорец и остъкляването.

Fakro е първият производител, който внедрява тази противовзаломна система през октомври 2008 г, а след това я въвеждат и други производители.

Видове системи и отваряне

Стандартния тип покривен прозорец Fakro се отваря на една ос, като крилото се отваря централно и се завърта на 180°, за да се почисти. По-високият клас прозорци FP preSelect® се отварят на горна и средна ос, като в горната ос се отварят чрез повдигане и може да се задържат в произволен ъгъл от 0° до 35°. Лесното превключване между двете функции – повдигане и завъртане, се осъществява посредством зеления плъзгач preSelect®-шалтер в рамката на прозореца, забележим само в отворено положение. FPU-V preSelect е дървен прозорец с три слоя бял полиуретанов лак, който е устойчив на влага и е подходящ за помещения с повишена влажност (кухни и бани).

В продуктовата гама има и комбиниран тип прозорци – горен с обикновен стенен прозорец (колянов) и „дует”(съчетание на няколко прозореца по целия скат). Един от вариантите е за излаз на покрива: тип „изход”, който се отваря странично на 90°. Вариантът „люк” е с акрилно стъкло и служи за осветление и вентилация на неотопляеми помещения.

Димоотводният прозорец се прилага най-вече в жилищни кооперации или сгради, където има задължително изискване за пожарна безопасност. Местата, където се монтират обикновено са над стълбищните клетки и в общите части.

Иновативни продуктови решения

Производителите, включително и FAKRO се стремят да създадат иновативни решения, защото всеки се бори за нови дялове от пазара, отбелязва г-н Папазов, говорейки за иновациите.

Едно от новите решения е прозорецът с висока ос на отваряне – FTH-V. При него оста, която стандартно е по средата на прозореца, е изместена нагоре и това създава удобство при отварянето и ползването му. Добавянето на специален механизъм на отваряне, позволява да се достигне лесно до долния ръб (перваз) на отворения прозорец. Това е уникален за световния пазар продукт и отговаря на изискванията на стандарта DIN 5034-1. Според стандарта, при монтаж на покрив с наклон от 39°до 43°, долният ръб на прозореца може да бъде на височина над 95 см от пода, а горният край – на височина 220 см. Крилото в този случай се завърта на 160°, за да се почисти. Този модел е изпълним във вариант дървена и PVC рамка.

FAKRO създаде същия механизъм на отваряне с висока ос и при модел „дует” – прозорец с две крила, монтирани в обща каса. При него долното крило е неотваряемо, а вътрешното стъкло на стъклопакета е от ламинирано стъкло (триплекс).

Двукрилият прозорец тип „балкон” е също сред новите продукти на компанията. Двете отворени под 45° ъгъл крила оформят малък балкон на покрива.

Подготовка и монтаж

Предварителната консултация на изпълнителя на даден обект с доставчика на прозорци е най-важна, отбелязва г-н Папазов. Когато са готови отворите на покрива, който обикновено е бетонов, идва консултант от фирмата и задава необходимите параметри за оформянето им. Прозорците се поставят едва когато е изградена дървената обшивка и остава последния изолационен слой – керемиди, битум и т.н. Ако конструкцията е изградена и не са точни размерите на отворите, или не е осигурен необходимия наклон, би могло да се коригира пространството за прозорците с допълнителна конструкция.

Универсалната система за монтаж позволява прозорците да се инсталират на три височини, в зависимост от вида на покривното покритие. Направляващата система на затваряне осигурява по-доброто напасване на уплътненията, като при монтажа не се налага изваждане (демонтаж) на крилото.

25% дялов пазар у нас

Според г-н Папазов покривните прозорци FAKRO заемат около 25% от пазара на тези продукти у нас. Естествено налице е и силната конкуренция на другите производители и доставчици. Фирмата отчита най-големи продажби при стандартните прозорци. Строителите търсят възможно най-евтиния вариант, който обаче не постига високи топлоизолационни характеристики. За разлика от тях, крайните клиенти купуват по-скъпи и качествени прозорци. Този избор е оправдан, защото при него се пести енергия във времето, убеден е търговецът. А ние знаем, че таванските помещения са по-проветриви и хладни!

Подходът на компанията е да изпълнява максимално качествено цялостното обслужване на клиентите, включващо предварителна консултация, добър монтаж и надежден сервиз.

Всички продукти са сертифицирани и изпитвани в лабораторията Розенхайм, Германия, а гаранцията им е 5 години. Фирма „Нортоп” дава гаранция и за монтажа им. Тя е оторизирана от FAKRO да изпълнява и цялостната поддръжка на прозорците и подмяната им с резервни части при необходимост. Практиката показва, че най-често се сменят уплътненията и в по-малка степен счупени стъкла.

Фирмата разполага и с подкрепата на близо 30 партньорски фирми, разположени във всички по-големи градове.

Може да харесате още...