Гаражните врати – стил и комфорт за всеки

Сигурността на типичната за близкото минало метална гаражна врата вече е мит. Съвременните гаражни врати са не само по-комфортни, но далеч по-надеждни и невероятно стилни. Независимо дали искате да се отървете от старата ръждясала врата, сдобили сте се с нов гараж и имате нужда от нова врата или искате да се насладите на единната архитектура на къщата и гаража си, се налага да подберете подходящата за вас врата.

Ще се учудите, че на българския пазар има доста фирми, които предлагат гаражни врати с различен произход. Разбира се, водеща роля имат немските производители – HORMANN и NOVOFERM. Има дилъри на NORMSTAHL, TECKENTRUP, италианските BREDA, полските KRISPOL, американските AMARR и т.н, които вървят неизменно с подходящата автоматизация. Натрупаният опит и работата с водещи чужди производители на врати накара и някои български фирми сами да изработват конкурентни по качество и на изгодна цена гаражни врати, предимно ролетен тип.

Всеки търговец ще ви предложи най-добрия вариант от продуктите си, но е хубаво да сте подготвени за основните насоки при търсенето на гаражни врати. Те са с голямо разнообразие от механични системи, тип на изолация и степен на уплътнение, като всяка гарантира минимални изисквания за безопасност.

Специалисти в този сектор препоръчват да се избира врата по броя на отварянията за денонощие, което от своя страна се влияе от избора на механична система и типа автоматика. Несъобразяването с цикличността обикновено води до бързо износване на гаражната врата и множество механични проблеми. Механичната система на гаражната врата трябва да позволява високоскоростно движение, но пък повечето хора не държат на високата скорост. Ако искате бърза врата, трябва да сте готови да заплатите по-висока цена. По отношение на конструкцията, голямо значение имат уплътнителите, независимо дали ще използвате изолирана с термопанел врата или обикновена еднослойна метална врата.

Сигурността на вратите се гарантира със сензори за препятствия, допълнителна блокировка, защита от прещипване на пръстите и т.н. Гаранция за качеството е притежаваният от производителя или вносителя сертификат за качество и СЕ маркировка, задължителни за гаражните врати.

Основното разделение при гаражните врати, що се отнася до тези в жилищните и обществените сгради, е принципът на движение. Това определя три типа гаражни врати – ролетни, махови тип „летящо крило” и секционни. Основната им разлика е принципът на движение, като всяка от тях се задвижва механично или автоматично с помощта на мотори.

Тип „летящо крило” – стоманени врати с красиви декори
Маховите врати тип тип „летящо крило” са класическото решение за всеки гараж, с голямо разнообразие и възможности за оформление. Те се отварят над главата и се предлагат във варианти на хоризонтален лентов и касетен растер. Изпълнени са от едностенна гофрирана горещо поцинкована ламарина, с двустранно праховополимерно покритие, което осигурява висока антикорозионна защита. Вратите може да се отварят ръчно с двустранно заключваща се брава или посредством електрозадвижване с дистанционно управление. Предлагат се по стандартни размери, като са предназначени за единични и двойни гаражи.

VivoPort – автоматични махови врати

Това, което отличава този тип врата, произведена от Novoferm e, че задвижването е част от самата врата. Има и система за сигурност, която засича предметите в обсега на движещата се врата. Заключва се безупречно, като в случай на авария има допълнително устройство за отключване. При нея се пести място, тъй като задвижването е монтирано директно на крилото. Независимо дали гаражът ви е с висок таван или нисък щурц (бетонен пояс над врата), вратата пасва на почти всички форми гаражи. В комплекта към маховата врата се включват доста допълнителни детайли, които правят вратата практична и лесна за употреба.

Маховите гаражни врати са решени в различни стилове и цветове, под формата на линии, „рибена кост” или касетъчен тип, в цялата палитра по RAL или специфични цветове. За любителите на дървото има възможност и за изработка на изцяло дървени гаражни врати от дъски с различно разположение.

Berry – висок стандарт за безопасност
Вратите Berry с въртеливо-постъпателен ход са най-продаваните врати в Европа. Сама по себе си марката HORMANN (Хьорман) е гаранция за качество, но вратите Berry са пример за отличното защитно оборудване. На първо място това е еластичната защитна капачка (фиг. 1) над рамената на лостовете, която покрива напълно рисковата област и така се намалява опасността от притискане или заклещване по невнимание.

Вторият важен елемент е пружинната система (фиг. 2), която обезопасява надеждно вратата срещу падане. Ако по някаква причина се случи някоя от пружините да се скъса, то останалите продължават да гарантират безупречното осигуряване на вратата.

Специално оформеното рамо на лоста (фиг. 3) притиска вратата плътно към касата и я кара да се фиксира сама при затваряне. По този начин не остава луфт между вратата и рамката.

Уникалното заключване с резе (фиг. 4) фиксира ъглите на платното плътно към рамката и по този начин го блокира много по-надеждно от стандартното заключване с щанга. Така насилственото повдигане на вратата е практически невъзможно.

Вратите от стоманен панел се предлагат с няколко модела обшивка – на линии по вертикала и хоризонтала с различна ширина на вратата. Свободният избор на цветове и допълнителни декоративни елементи позволяват създаването на абсолютно индивидуален дизайн на вратата. Но възможностите да реализирате своите архитектурни и стилови решения не стигат дотук, защото Хьорман изпълнява ексклузивни дизайнерски врати от дърво или изцяло стил на клиента.

За задвижването фирмата предлага качествени мобилни и стационарни принадлежности – от ръчния микропредавател през кодирания манипулатор и скенера за пръстови отпечатъци, до специалните решения като аварийната батерия.

Ролетните врати пестят пространство
Ролетният тип врати позволяват максимално използване на гаражното пространство. Подходящи са при липса на пространство в дълбочина на помещението, като може да се монтират и извън помещението, при което се спестява от обема на гаража. Те са направени от съединени помежду си хоризонтални плътни стоманени ламели от поцинкована стоманена ламарина, която е оцветена с електростатично нанесено прахово полимерно покритие в желания от клиента цвят от цветовия каталог RAL. Вграждането на перфорирани ламели при металните ролетни врати NORMSTAHL, позволява да се осигури добра вентилация на помещението.

Използването на топлоизолиращи метални ламели осигурява добра топлоизолация на помещението от външните температури. Използват се алуминиеви ламели с пенополиуретанов пълнеж.

Немският производител NORMSTAHL например, използва ламели с дебелина 18 мм – за височина 77 мм и 22 мм за ламелите с височина 95 мм., с което се постига коеф. на топлоизолация 2.40 – 2.8 W/m2K. За да се подобри шумо- и топлоизолацията на вратата, водачите и праговата ламела могат да бъдат уплътнени с четки и гумен профил.

Ролетните гаражни врати могат да бъдат с вътрешен и външен монтаж

Българският производител на ролетни врати СААВ пък използва кутия от гладка поцинкована стомана 1 мм с изчистен дизайн за ролетките с топлоизолация, както и завършващ профил – греда от усилена поцинкована стомана с дебелина 1.5 мм. В долния край е предвидено и специално гумено уплътнение, покриващо неравности в основата до 40 мм.

Когато търсите най-икономичния начин да затворите гаража или склада си, за предпочитане е гаражна врата с плътни стоманени ламели, без автоматика. Ако ви е необходима удобна ролетна врата с допълнителна защита срещу взлом, по-добре е да поставите мотор, независимо че може размерите на новата ролетка да не го изискват. Добавянето на дистанционно управление вместо бутон, ще премахне неудобството да спирате и слизате, когато се прибирате. Автоматизирани гаражни врати с термоламели, дистанционно управление, четки и уплътнение на водачите правят движението на вратата по-безшумно.

Ако сте избрали автоматична ролетна врата, е добре да предвидите и случаите, в които няма да има ток.

Секционните врати – луксозен вид и висока термоизолация

Секционните врати са най-високото ниво на оборудване в областта на гаражните врати. Те са изработени от сандвич панели, състоящи се от стоманена ламарина с пълнеж от пенополиуретанова пяна с дебелина в най-общия случай 40 мм. Тази дебелина на панела осигурява много по-голяма здравина и сигурност на вратата в сравнение с обикновения 20мм панел. На пазара се предлагат и дървени секционни врати, които допълнително се обработват с подходящи лакове.

 Изолацията на панелите на гаражните врати има идентичен коефициент на топлопроводимост както при дограмите, като тук той достига стойности от 1-1,2 W/m2K при вратите NORMSTAHL, 0,75 W/m2K при модела LPU 40 на HORMANN и 0,5 W/m2K при двустенно крило iso45 на Novoferm. Дебелината на термопанелите заедно с гумените уплътнения на вратите, гарантират надеждната им звукоизолация и енергоспестяващ ефект. С полиестерното външно покритие се постига антикорозионен ефект и устойчивост на външни атмосферни влияния.

Секционните врати се отличават с многото детайли, обединяването на които ви дава възможност да паркирате колата си в гаража по-удобно, като разполагате с повече място в и пред гаража.

Те се отварят вертикално, разположени са под тавана и затова пестят място. Състоят се от 4, 5 или 6 секции, в зависимост от височината. Задвижват се автоматично или ръчно, като предимството им е, че в тях могат да бъдат вградени пешеходна врата или различен тип остъкление.

Освен правоъгълни, секционните врати могат да са с правоъгълен, скосен, сегментиран или дъгообразен отвор (при Хьорман).

Те имат различна функционалност и дизайн на секциите, като за базови се приемат белите „рибена кост“ врати или тези на хоризонтални ленти. Предпочитан е и дизайнът тип „касета“, както и имитация на дърво, които често са в комбинация.

Немският производител на гаражни врати Teckentrup предлага и специален тип секционни врати – дървени врати или врати от алуминиеви панели с плъзгащо се отваряне на страни с един или два завоя, както и под остри или тъпи ъгли.

Ето и основните предимства на секционните врати:
– Имат по-голям светъл отвор, което прави паркирането на по-големи и високи автомобили лесно и удобно.
– Отсъстват термични мостове, защото панелите се припокриват плътно в затворено състояние.
– Двустенните секционни врати имат уплътнение между ламелите, а подовото уплътнение позволява обиране на неравностите по пода.
– Автоматичното затваряне създава необходимия ви комфорт и сигурност.Заключващият механизъм вграден в релсата на задвижването (патент на Хьорман), действа механично дори при прекъсване на електрозахранването.
– Въпреки тежкия си вид секционните врати са леки и удобни за боравене дори и ръчно, заради добре конструираните механизми.

С възможностите си за автоматизация и вградени защити секционните врати са предпочитан избор за гаражна система за вашия дом или офис и ще ви подсигурят комфорта и сигурността, които търсите.

През м. май почти всички вносители и търговци предлагат гаражни врати с големи остъпки от 15 до 30% в зависимост от избрания модел, материал, стил и цвят.

Вносителите на полските гаражни врати KRISPOL освен промоционални цени предлагат и вариант как предварително да подберете подходящия тип и цвят гаражна врата.

Може да харесате още...