Гъвкави уплънения за метални фасади


С 8 различни радиуса и 1,688 прозореца новата сграда на централата на Trivago в немският град Дюселдорф е истинско предизвикателство от гледна точка на полагането на уплътнения. Първоначалният план за EPDM уплътнения отпада, след като е предложено алтернативно решение от Tremco Illbruck, което е по-лесно за обработка, по-модерно и по-устойчиво.


За уплътняване на отворите между стената и прозорците, проектантите първоначално предлагат използване на EPDM фолио, което обаче при сложната геометрия на новата сграда се оказва непрактично. Така се стига до решението за употреба на по-модерна система, а именно фасадното фолио illbruck ME501 TwinAktiv HI, което е с изключително силна самозалепваща се формула в комбинация с лепилото illbruck SP025 за допълнително осигуряване на уплътняването. Този материал е с 0,6 мм по-тънък от обикновеното EPDM фолио, което го прави по-лек, по-гъвкав и позволява лесно разрязване и полагане по ълите.


Вариантът HI на това фолио е специално пригоден за метални фасади и е здрав, устойчив на късане и на ултравиолетови лъчи. Фолиото приляга идеално в ъглите и в комбинация с лепилото предотвратява навлизането на течности.Това означава по-голяма защита от влага и мухъл и не на последно място безупречен външен вид, което е важен критерий за висококачествена архитектура.

Вижте също...