Гигантска зелена фасада построиха в Сидни

Гигантска зелена фасада с размери 8 х 90 м е създадена от австралийската компания Tensile Design and Construct в Сидни. Компанията излезе с напълно проектира фасадна система и производството на всички необходими компоненти.

Фасадната система се счита като елемент от дизайна от голям парк, който по хидротехнически стандарти не трябва да се вкопава, а да се издигне над земята. Това определя изискването фасадната система да бъде максимално олекотена. Първоначалната идея е била да се използват метални опори със стъпка 1.8 м, но след това е намерено по-стилно решение, като зелените панели са закрепени благодарение на много ситна и олекотена  метална решетка.

Това позволява опорите да се монтират със стъпка 8 м. В резултат на това се получава икономия от около 60 тона стомана (или приблизително 2/3 от първоначалната стойност), както и значителна сума пари. За един месец фирмата е направила пълната инсталация на системата.

Необходимо е още около една година, за да се гарантира, че цялата растителност по фасадата е уловена и разпределена, както е планирана.

Може да харесате още...