Големите къщи няма да отчитат колко енергия харчат

От 1 януари догодина задължени лица по Закона за енергийната ефективност стават и собствениците на сгради с над 500 квадрата разгъната застроена площ. Това означава, че собствениците на големи къщи ще трябва вече да отчитат всяка година енергийните си харчове в държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие, както и да намаляват всяка година тези харчове с между 0,7-1,5% в зависимост от възможностите си.

В момента агенцията е иницирала промяна на закона, която да изключи от числото на задължените лица всички такива сгради, които са собственост на физически лица, съобщи пред “Труд” шефът на ведомството Кирил Георгиев.
Според него сегашният запис в закона не прави такова уточнение, а агенцията с нейните 70 души персонал няма възможност да води регистър на всяка частна къща, която е над 500 квадрата.

Законът беше приет преди няколко години. Първо задължени лица станаха собствениците на сгради с над 2000 квадрата, след това – с над 1000, и така всяка следваща година намалява големината на включените в обхвата му сгради.
Жилищните блокове, които често са много над 1000 квадрата, са изключени от обхвата на закона по друг признак – те са собственост на много лица, а законът изисква сградата да е на един собственик.

източник: trud.bg

 

Може да харесате още...