Големият кристал на Манхатън

Завършиха главната кула на новия Световен търговски център в Ню Йорк, който се превърна в най-високата сграда в Съединените щати. Автори на проекта са – Skidmore, Owings & Merrill.

Кулата първоначално е трябвало да бъде най-важната сграда на комплекса: роля, поверена й от автора на генералния план Даниел Либескинд. Тъй като възстановяването на зоната в Manhattan, където терористичната атака от 11 септември 2001 г. унищожи кулите близнаци, е от голямо политическо и психологическо значение, „изграждането на №1» бе наречено „Кула на Свободата“ и е със символичната височина от 1776 фута (541 m), която да напомня за 1776 г. – годината, когато е приета Декларацията за независимост на САЩ.

Но през годините от 2003 г. насам, когато Либескинд спечели архитектурния конкурс, възстановяването на Световния търговски център стана по-утилитарна задача от планираното. Извивайки се по спирали, ансамбълът от кули-скулптури напълно измени обикновения, но качествен проект на Фостър, Роджерс, Маки (кулата им вече е готова) и така небостъргач №1 загуби името си „Кула на Свободата“ и също стана доста по-малко „артистичен“ след намесата на бюрото Skidmore, Owings & Merrill и техния водещ архитект Дейвид Чайлдс. От съществено значение са и изискванията за безопасност (долната част на конструкцията трябва да е взривоустойчива), както и финансовите мотиви: подобно на другите кули от СТЦ, и в тази офис-сграда всеки метър има своята цена.

От първоначалната идея останаха само дългата игла и височината от 1776 фута, която прави кула 1 на СТЦ най-високата сграда в САЩ и четвърта по височина в света. Тя има 104 етажа, като 24 са запазени от първия заселия я обитател – издателство Condé Nast, което дори планира да премести там всички си 3400 служители. Небостъргачът привлече този наемател със своите панорамни изгледи и добра планировка, въпреки че до този момент отдадената площ в сградата е по-малко от 60% – въпреки статута и мястото й.

Върху общата площ от 325 500 m2 на небостъргача се намират не само офиси, но също така и площадка за наблюдение (тя ще се отвори през пролетта на 2015 г.); в подземната част са разположени паркинги, кафенета и магазини. Формата на кулата е квадрат в основата си, който се трансформира в осмоъгълник по средата, а отгоре пак става квадрат, но изместен с 45 градуса спрямо основата.

Може да харесате още...