Готвят забрана за стиропор при саниране

Подготвя се наредба забраняваща използването на горими изолационни материали от рода на стиропора при изграждането или санирането на сгради с височина над 28 м. Според изпълнителния директор на Българската асоциация за изолации в строителството Йордан Николов в момента се разглеждат промени в нормативните изисквания, с които ще се въведе въпросната забрана и по пози начин ще се намалят рисковете от пожари. По думите му, освен това след като изгоря голям блок във Великобритания, изолиран със стиропор, има натиск и от ЕС да се спре използването на изолации от органични суровини, какъвто е стиропорът за сгради нас 28 м.

„В повечето държави в Европа за изграждане и саниране при такива блокове се разрешава използването изолации от негорими материали, покриващи изискванията на клас „А“. Само 3 страни в Европа – Италия, Испания и Финландия позволяват да се слага продукти от клас „В“. Ние обаче сме най-либерални, позволявайки – клас „С“ и в това отношение България е единствена“, поясни Николов пред „Монитор“. Той припомни случаите от миналата година с използването на румънски стиропор, който по документи покривал този клас, като с него бяха санирани високи блокове в Карлово и Бургас. „Проблемът с вносния стиропор от Румъния още не се е решил. Доколкото знам се извършват още проверки. „Правят се изпитания в българска лаборатория на тези стиропори, но това на практика е все едно да пробваме дали нафтата гори. Нали знаете, протоколи могат да се изкарат всякакви. В цял свят стиропорите са в клас „Е“. Всички специалисти знаят, че какво и да се прави с материали от органичен произход не може да се постигне негоримост. Максимумът за тях е клас „D“, само тук румънците са успели да го произведат от клас „C”. Сега едната фирма, вносител на материала вече не се допуска да работи в България, защото има забрана. Другата обаче вдигна цените като задължава строителите да купуват цялата система, а не само материалът“, поясни експертът.

„Потребителите трябва да бъдат внимателни“ предупреди Николов. Според него разликата за голям висок блок от 15 етажа, чието саниране струва към 1,3 – 1,5 млн. лв. излиза максимум трийсетина хиляди лева или не повече от 2-3%. Подобна сума е назначителна, а рискът от пожар се увеличава многократно. Николов спомена и друг риск – липсата на противопожарни ивици от негорим материал върху изолацията. „Те са задължителни и за по-ниските сгради, изолирани със стиропор. Масово обаче на много места не се слагат, дори на новостроящи се сгради, а не само при саниране на старите“, алармира той.

monitor.bg

Може да харесате още...