„Говорещият със сградите“ предвижда бум на модернизацията на старите постройки

Много от старите сгради по света вече показват своята „преклонна“ възраст. Но в IBM има един човек, когото наричат „говорещият със сградите“ – Дейв Бартлет – който вярва, че много от старите сгради могат да заживеят нов живот.

Бартлет, който води отдела на IBM за интелигентните сгради, е известен като „говорещият със сградите“, защото той ги разглежда като живи организми – един подход, който може да помогне да се идентифицират проблемите и да се предложат разходно-ефективни начини за модернизирането им, така че да станат по-здравословни и по-енергийно ефективни.

Бартлет е оптимистичен по въпроса за търсенето на решения за модернизация. Това е пазар, който електрическите компании и други участници на пазара предвиждат да нараства с двуцифрени темпове идните няколко години.

Да се приведе една сграда във форма е нещо, което много прилича на правилното хранене. При този подход, наречен „физиологията на сградите“, отоплителната и охладителната системи са равностойни на дихателната система при живите организми; асансьорите и коридорите са кръвоносната система, а интелигентните сензори със сложни компютърни схеми за мониторинг са нервната система. Всяка система се отразява на другите: водомерите в баните работят в синхрон с охранителните системи, за да се анализира заетостта, което пък се отразява на това как сградата „диша“ чист въздух. Осветлението, затопляйки пространството, засяга това колко енергия се използва за охлаждане.

Имайки правилните данни, собственикът може да реши дали да замени климатиците с нови ще му донесе повече полза от това да монтира нов покрив.

Взаимодействието на отделните системи създава екосистема, която може да се измерва и се усъвършенства, подобно на посещение при лекар и и започването на фитнес програма. Бартлет, който всъщност е учил биология, в крайна сметка вижда сградите като част от по-широка екосистема, която довежда природата в градовете – което ги прави буквално „зелени“.

Технологичният гигант IBM се конкурира на пазара на софтуер за сградна автоматизация, който се очаква да достигне $36 милиарда до 2015. Световният пазар за енергийна ефективност на сградите ще достигне 103,5 милиарда щатски долара до 2017 г., което е с 50% повече от 2011 г., според Pike Research.

Не всякя модернизация изисква много капитал, според IBM. Някои случаи изискват само незначителни промени в системите за контрол или начина, по който хората работят в сградата.

Последните подобрения в технологиите за осветление, охрана и други системи доведоха до разпространението на различни видове сензори. Следващата стъпка е да се впрегнат обширните обеми данни, за да се потърсят определени модели и типове, което ще доведе до икономии на енергия и ще подобри качеството на живот на наемателите. Например, отоплителната и охладителната система могат да бъдат оптимизирани, но ако не са в синхрон, може да се окаже, че работят за противоположни цели.

greentech.bg

Може да харесате още...