„Град на науката“ в Рим превръща бивш военен окръг в градска екосистема

Citta della Scienza – Градът на науката – в Италия има за цел да превърне бивш военен окръг в самостоятелна и самодостатъчна градска екосистема. Проектът е на Vincent Callebaut Architecture и е част от плана за възстановяване на градската зона в северната част на Рим. Проектът се фокусира върху създаването на приятен външен вид в допълнение към устойчивия, естествен дизайн. Предложението на архитектите включва зелени обществени зони и микс от жилищни и стопански пространства, разпределени из няколко нови сгради.

С проекта ще се обнови градската зона в северната част на Рим, където една мрежа от обществени зони и пътеки ще свързва отделните структури, осигурявайки безопасен пешеходен достъп. За целта съществуващите пътища, оградени от дървета, ще бъдат интегрирани в цялостния дизайн.

Фасадите на сгради ще бъдат обхванати от вертикални градини и тераси. Те ще бъдат засадени с органични ядливи растения, които жителите ще могат да берат. Вместо да са засадени в непосредствена близост до сградите, овощните дървета и хранителните градини ще станат част от сградите.

Търговски обекта, студиа за художници, художествени галерии, барове и ресторанти ще бъдат вплетени в жилищните пространства с цел създаването на самоподдържащ се мини-град в рамките на Рим. Всеки покрив на сграда ще бъде покрит със зеленина. И тези растения ще осигуряват храна за местните жители.

Дъждовната вода ще бъде събирана и използвана за напояване. Соларни колектори ще осигуряват топлата вода за битови цели, а фотоволтаици ще генерират електричество. Градът ще е зелен и благодарение на инфраструктурата за рециклиране на биомаса, енергийно ефективните сгради и осветлението, задвижвано от интегрирани вятърни турбини.

greentech.bg

 

Може да харесате още...