„Градина край залива“ спечели „сграда на годината“ на Архитектурен фестивал 2012

Проектът „Градина край залива“ в Сингапур спечели наградата „Световна сграда на годината“ на престижния Световен архитектурен фестивал 2012. Проектът е разработен от Wilkinson Eyre, Grant Associates, Atelier One и Atelier Ten.

Носителят на приза се намира в Марина Бей. „Градина край залива“ е ключов проект за правителството на Сингапур и неговата визия за превръщането на Сингапур в „Град в градини“. Разположен на 101 хектара (250 акра), „Градина край залива“ се състои от три отделни брегови градини – Южен залив, Източен залив и Централен залив.

В сърцето на „Южен залив“ е комплексът „Охладени оранжерии“, фокусна точка на градината. Двете основни оранжерии покриват площ от повече от 20 000 квадратни метра и са сред най-големите климично-контролирани оранжерии в света. Те осигуряват грандиозна всесезонна атракция при всякакви метеорологични условия и се състоят от 1,28 хектара хладна и суха зона „Царството на цветята“) плюс 0,73хектара хладна влажна зона („Облачната градина“). Всяка от тях има своя специфичен характер, но и двете изследват градинарството на тези среди, които е най-вероятно да бъдат засегнати от изменението на климата.

greentech.bg

Може да харесате още...