Градски суровини и кръгова икономика

Glass magistrale

Бившата централа на авиокомпанията SAS близо до Стокхолм, проектирана от Нилс Торп през 1987 г., се счита за икона на стъклената архитектура от онова време. Тъй като сградата е на възраст, целият ансамбъл трябва да бъде изцяло обновен, а остъкляването на главната зала – подменено. В духа на устойчивото развитие и следвайки принципите на кръговата икономика, демонтираното стъкло е използвано повторно за производството на новото остъкляване.

Glass magistrale като свързващ гръбнак

Първоначалният проект на Нилс Торп за около 2000 служители на авиокомпанията е бил необичаен за времето си: стъклената магистрала, за която архитектът се вдъхновява от стария град на Стокхолм, се вие между различните крила на сградата. Благодарение на прозрачното покритие характерът на това пространство силно се влияе от времето на деня и от метеорологичните условия. Мостове, стълби, асансьори и места за срещи разделят така наречената зимна градина на различни зони.

През 2020 г. започва цялостното обновяване на комплекса с площ 55 000 m². В процеса на обновяване цялата сграда е оптимизирана по отношение на енергията и е подобрен нейният климатичен отпечатък. Оттогава той е известен като Gate:01 Frösundavik и вече е получил сертификат BREEAM. След преустройството ансамбълът отново се използва от различни компании като офис сграда. В Magistrale има обществени и полуобществени помещения за ползване, като пространства за съвместна работа, салони и кафенета. За да се приведе топлинният и визуалният комфорт и тук в съответствие със съвременните стандарти, остъкляването трябваше да бъде изцяло подменено.

Glass magistrale

Високоселективно остъкляване със слънчев контрол, изработено от рециклирано стъкло

Отстраненото стъкло обаче не е било просто изхвърлено, а е трябвало да бъде използвано отново за производството на новото остъкляване. Затова шведски строител на фасади внимателно демонтира оригиналното стъкло и го предава на специализирана фирма за рециклиране. Там остъклените елементи трябваше да бъдат внимателно разглобени и смачкани, за да се избегне замърсяване на стъклената маса. Общо 50 тона стъклена маса беше освободена от примеси – алуминиеви остатъци от дистанционерите. Накрая отделеното стъкло се връща в производството на стъкло под формата на рециклирана стъклена маса. Така се спестяват около 300 килограма CO2 на тон отпадъчно стъкло и същевременно се опазват природните ресурси.

За новото покривно покритие на атриума е произведено високоселективно изолационно стъкло с контрол на слънчевата активност, като за основно стъкло е използвано изключително бяло стъкло с висока прозрачност и много слаб присъщ цвят. Това остъкляване първоначално е разработено за стъклената пирамида пред Лувъра в Париж и с ниското си съдържание на желязо осигурява силно изразена светлопропускливост, която подчертава светлия и отворен характер на стъкления атриум.

Снимки: Lasse Olsson

Може да харесате още...