Грандиозен кампус с фасада със задна вентилация

Domico

Научният парк на университета „Йоханес Кеплер“ в Линц е създаден по проект на Caramel architekten. Специалната пространствена концепция за Линц се фокусира върху „комуникацията“ като лайтмотив. Целта е отделните части на сградите в научния парк да се свързват и сякаш да влизат във връзка и със заобикалящата ги среда. Това изискване е поставено и пред външната обвивка; фасадата трябва да отразява това, което проектантите определят като мото за кампуса. „Отделните елементи на фасадата също трябва да комуникират помежду си“ – това е желанието на архитектите.

Става ясно, че за този проект не може да има стандартно решение. Австрийският производител на фасади Domico се фокусира върху адаптирането на производството към изискванията на клиента. Клиентът определя кой метал в какъв цвят или размер да бъде доставен. Дължината, ширината, посоката на полагане или дебелината на фугите могат да бъдат поръчани индивидуално. Тази гъвкавост на Domico е от решаващо значение за поръчката и по този начин се създава едно благоприятно за изпълнението на проекта партньорство.

Domico

Идеята на архитектите е осъществена с помощта на фасада със задна вентилация, изработена от алуминий с фрезована повърхност. Металната фасада не само обгръща впечатляващата форма на сградите – всяка от които е уникална сама по себе си – но и предлага добавена стойност за работната среда вътре в тях. Външните, фиксирани слънцезащитни ламели предпазват едновременно от слънчевите лъчи и от прегряване през лятото, което гарантира приятен климат през цялата година.

Снимки: Domico

Може да харесате още...