Група младежи дават нов живот на подлезите

Група от осем ентусиазирани и пълни с идеи младежи дават нов живот на старите софийски подлези.
Те се опитват да ги направят приятно място за преминаване и дори за кратка почивка.

Инициаторите са кръстили младежката си инициатива „ПОдЛЕЗНО“. Едни от основните движещи сили в нея са Юлия и Теодора. Юлия е на 26 години, урбанист, завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и работи по специалността си. Теодора е нейна колежка от университета, на 23 години, също урбанист.

Инициативата „ПОдЛЕЗНО“ се ражда по време на форум за идеи преди 3 години.

„Дискутирахме различни проблеми не само на София, но като цяло на градовете в България. Проблемът с подлезите изпъкна сред останалите, защото те са в доста неприятно състояние – мръсни, неосветени, миришещи. На хората не им е приятно да минават през тях и доста често виждаме пешеходци, които предпочитат да пресичат през булевардите, което е изключително опасно. Затова решихме, че ние можем да направим нещо по въпроса”, разказа Юлия.

Към момента зад гърба си младежите имат цели 3 завършени подлеза в София, като всеки от тях има своя различна тематика. Първият подлез е на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Загоре” и се намира малко след Орлов мост, по посока х-л „Плиска”. Той е с природна тематика, защото води към парка.

Другият подлез е на бул. „Ботевградско шосе” и пл. „Пирдоп”. Там създателите са заложили на графити тематиката, с общия сюжет на пътуване във времето. Третият подлез е т. нар. музикален подлез, който се намира на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Александър Жендов”. Той е последният и е създаден преди малко повече от година. Вдъхновен е от уличните музиканти, които младежите виждали всеки път, когато влизали в него.

Най-скорошният бъдещ проект е т.нар. филмов подлез, който се намира на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Светослав Тертер”. Графити артисти ще изрисуват емблематични сцени от европейски, американски и български филми и анимации. Ще бъдат включени и други различни тематични филмови инсталации, като звезди от алеята на славата, червен килим, за да може всеки да се почувства звезда, дори и 3 метра под земята.

Част от стените ще бъдат изрисувани с интересни филмови герои. Планира се работата по подлеза да започне в началото на септември и, ако всичко върви по план, той трябва да е готов до края на същия месец.

Може да харесате още...