Хелиотропът – първата в света енергийно позитивна соларна къща

Плод на въображението на архитект Ралф  Диш, този въртящ се соларен дом е „ядката“ на необичайното Sonnenschiff Solar Development и съвременното соларно движение в Германия. Домът се възползва напълно от слънцето чрез завъртане едновременно с него, което позволява на дневната светлина да нахлува в стаите през тройния стъклопакет и и да „храни“ обилно големия масив от фотоволтаични панели и слънчевите колектори, които са монтирани на покрива. Резултатът е едно от първите в света жилища с нулев енергиен баланс. Нещо повече, този дом генерира пет пъти повече енергия, отколкото консумира.

Преди двадесет и пет години, когато родния град на Ралф Диш – Фрайбург в Германия – обмисля изграждане на ядрена централа наблизо, Ралф решава да се бори енергично, за да попречи това да се случи. Прилагайки своята страст към намирането на алтернативи, той обръща поглед към слънцето. Полученият дом-хелиотроп е енергийна концепция, която използва по невероятен начин слънчевата енергия благодарение на кинетичния си дизайн. Монтирани върху мачта, домът е настроен да се върти на 180 градуса през деня, следвайки трасето на слънцето. 6,6 KWh масив от слънчеви панели на покрива произвежда повече от достатъчно енергия, за да се направи къщата енергийно положителна. Уникална ръчна парапетна система на покрива удвоява резултата чрез соларни термални колектори, които осигуряват топла вода и енергия за радиаторите в дома.

Домът също така има система за повторно използване на сивата вода и дъждовната вода за битови нужди. Има тоалетна система за компостиране. И макар че практичността на дизайна на дома може да се оспорва, принципите, които стоят зад него, говорят за истинска революция в областта на устойчивото проектиране, която много архитекти са едва сега започват да осъзнават.

greentech.bg

g

g

Може да харесате още...