Херметизиращите продукти – неделима част от дограмата

По-високите изисквания и норми в съвременното строителство включват и правилното уплътняване при изпълнение и монтаж на прозорците и врати. Различните смеси на основата на полимери играят роля на херметизиращи продукти за стъклопакети. Едновременно с това те се използват и за запълване на различни пукнатини, за свързване на и изолиране на материали, както и за уплътняване на врати и прозорци.

Пазарът постепенно елиминира тези, които не предлагат качествена дограма, включително и нейното правилно монтиране и поддръжка. Ето защо прецизното и качествено уплътняване при изработката на стъклопакета, както и монтажа на готовите прозорци и врати са възлови моменти при създаването на комфортна среда на обитаване в една сграда или отделно помещение.

Макар и невидими за обикновения потребител, уплътняващите материали и лепила са тези, които осигуряват здравина и трайност на дограмата. Професионалистите са наясно с предимствата на един или друг тип продукт, което обяснява и високата конкуренция между производителите в сектора строителна химия, създаващи сходни по качества херметизиращи материали.

В конструктивно отношение полиуретановата пяна и силиконовите уплътнители не изпълняват напълно изискванията за механично захващане на вратите и прозорците, а гарантират правилното им монтиране и последваща употреба. Тези материали са незаменими, когато трябва да се уплътнят фугите и местата, където е възможно да проникне влага или въздух.

Новите разработки на уплътнители и херметизатори са съобразени с конкретното им приложение, условията за нанасяне и функциите, които изпълняват. В зависимост от конкретните изисквания, както и от произхода си уплътняващите материали могат да се разделят на три групи: силиконови, полиуретанови и акрилни.

Силикони

Уплътняващите силиконови пасти, познати повече като силикони, се отличават с висока еластичност и устойчивост на UV лъчи. Те свързват различни по вид материали и са приложими при екстремни климатични условия, а някои видове са приложими и в агресивни среди. С добавката на различни пълнители, заздравители, вулканизиращи елементи, пластификатори и допълнителни компоненти към основата – силиконова смола, се получават еластични силикони с определени свойства и предназначение.

Силиконовите уплътнители се използват като изолатори при монтирането на дограма, врати и метални конструкции. Основният им недостатък е, че не прилепват към влажни повърхности и не задържат боя, ако се наложи боядисване. Те се предлагат в различни цветове, от безцветно и бяло до черно, което способства за естетическия ефект. Лесно се нанасят върху чиста и суха повърхност, ръчно или с пистолет.

Има два типа силиконови уплътняващи продукти – киселинни (ацетатни) и неутрални.

Ацетатните силикони изсъхват по-бързо и са по – евтини от неутралните. Не се препоръчват при работа с обикновени метални повърхности, бетон или естествен камък, но имат много добра адхезия с алуминия, стъклото, керамиката и неръждаета стомана. Имат слаба адхезия към PVC и някои други синтетични материали.

Неутралните силикони са универсални и полепват добре към повечето материали – стъкло, твърдо PVC, алуминий, дърво, и други материали, включително боядисани повърхности. Недостатъкът им е, че по-бавно изсъхват. Универсалните силикони са високоеластични, не се свиват и не променят цвета си.

Като цяло температурната устойчивост на силикона е от – 40°С до 100°С.

Силиконовите херметизатори стоят в основата и на структурното остъкляване, метод за съединяване на стъклото с метал, керамика, камък или композитни панели в единна устойчива конструкция. Структурните стъклопакети се закрепват обаче посредством специални силикони, с изключителна еластичност и якост след втвърдяване.

Акрилни уплътнители

За разлика от силиконовите уптътнители акрилните херметизиращи материали се захващат към влажни, абсорбиращи основи и могат да се боядисват след като изсъхнат. Сред тях има водоустойчиви и водонеустойчиви видове. Недостатък е, че се свиват след втвърдяване и губят част от еластичността си, следствие на което при движения уплътнената фуга може да се отвори и да пропуска. Водоустойчивите акрилни уплътнение издържат на вода и ниски температури от минус 25°С.

Уплътнителите на акрилна основа са ефективни при вътрешна и външна употреба, като запълват сравнително малки пукнатини в бетонни и каменни повърхности, при монтиране на врати и прозорци, поставяне на первази или закрепване на различни стенни и подови покрития. Те са подходящи за уплътняване най-вече на неподвижни повърхности, като например процеп между подпрозоречната дъска и стената.

Полиуретанови пяни

Херметичните уплътнители на полиуретанова основа, са популярни като изолационни и монтажни пяни. Всеки домашен майстор, професионален монтажник или строител ежедневно използва пяна при монтирането на врати и прозорци, за уплътняване на всякакви строителни фуги. Благодарение на забележителните си адхезионни качества монтажната пяна често заменя лепилата. Освен уплътнител на фуги в стенни, подови или покривни конструкции, тя е незаменим фиксатор на конструктивни елементи – врати и прозорци, без да се налага допълнително да се укрепват с винтове или гвоздеи, стига да се използва специализирания за това тип пяна.

Това, което отличава полиуретановия тип уплътнители е чувствителността им към ултравиолетовите лъчи. Затова след като се втвърди пяната, остатъците от нея се отстраняват, а запълнената фуга се покрива с боя, мазилка или изолираща плоча (при прозорци) или первази (за вратите). В противен случай, втвърдената пяна пожълтява, покафенява, напуква се и се разпада.

Благодарение специфичните си свойства полиуретановите пяни се класифицират като водонепропускливи, топлоизолационни, шумоизолационни, монтажни и противопожарни. Основните им характеристики са температурата на полагане, времето на втвърдяване, залепващи способности, термо- и звукоизолиращи свойства. Обичайната температура за нанасяне е 20°С, като на всяка опаковка е отбелязана температурната амплитуда на употреба (средно от +5°С до +30°С). Има и специални зимни пяни, които се полагат при мразовити температури от -10° до -18°С. Влажността също е от голямо значение за втвърдяването на пяната, тъй като за втвърдяването е необходима вода. Различната степен на влагонепроницаемост разделя пяните на подходящи само за влажни помещения, или такива за вътрешна и външна употреба.

Според състава си те биват едно – и двукомпонентни. В повечето случаи те са еднокомпонентни. За експресни монтажи на каси на врати и прозорци, където времето е от значение, се прилагат двукомпонентни бързовтвърдяващи пяни, които се нанасят при всякакви атмосферни условия и се обработват средно след 20-30 минути.

Приложението им също зависи от техните характеристики, като те биха могли да свързват метал (алуминий, неръждаема стомана), пластмаса и други синтетични материали, дърво, тухли, бетон и цимент.

Всеки производител отбелязва и допълнителни свойства за продукта – плътност, устойчивост на натиск, опън, огнеустойчивост и т. н. Пяната е изключително лесна и удобна за нанасяне, като се полага ръчно или с пистолет. Важно е да се знае, че преди да се втвърди пяната може да се почисти със специален чистител за ПУ – пяна , но след втвърдяване – само механично.Всеки производител предлага и почистващи средства за прясна, нетвърдена пяна от пистолети други повърхости. Предлагат се и специални чистители за засъхнала пяна.

ВЮРТ – пълна гама уплътнители
Немската фирма ВЮРТ предлага голямо богатство от продукти с различни приложения. Това важи и за пълната гама уплътнителни маси – силикони и уплътнители, подходящи за строителството, бита и индустрията.

ВЮРТ предлага няколко прости правила за постигане на качествено и трайно уплътняване. Започва се с почистване на повърхностите. Следва нанасяне на уплътнението, което задължително е само в две точки, с цел да се избегнат вътрешни напрежения при евентуални движения. Дълбочината на фугата трябва да е приблизително наполовина от нейната ширина, като минимално е 6 мм. Ограничаването в дълбочина се постига с уплътнителна лента. Преди самото уплътняване се прави предварителна обработка с праймер (вид грунд), с което се постига безупречна и трайна адхезия върху определени повърхности и уплътнители. Следва овлажняване и заглаждане на фугата, до постигане на гладка повърхност. След втвърдяване на уплътненията някои от тях могат да се боядисват.

Уплътнителите имат минимална пропускливост на водни изпарения, която при силиконите се изразява с 20 g/m³/24 часа дифузия на парите, докато при акрилатите е 10 g/m³/24 часа.

Едно подходящо решение за запълване на фуги на подови настилки и стени със средно натоварване е неутралният силикон. Предимството на неутралния силикон Perfekt е, че не предизвиква корозия върху метали. Той уплътнява и изолира добре дървена, PVC и алуминиева дограма, като оптимизира адхезията на стъклото, боите и лаковете. Той има отлична адхезия към различни материали. С него не се запълват кухини, но добре уплътнява фугите между касата и многослойно защитно стъкло в една дограма. Специален неутрален силикон, с едва доловима миризма, осигурява 10 годишна гаранция за устойчивост на външни влияния. Прилага се успешно както при остъкляване на дограма, така и при фугиране на врати, стени, под, таван, подпрозоречни дъски и зимни градини. Цветовите нюанси на неутралните силикони са още едно предимство и възможност за постигане на желания дизайн.

Компанията предлага и уплътнителна система на MS-полимерна основа (хибриден уплътнител ) за запечатване на самопочистващи се стъкла. Употребата на обичайните силикони в този случай води до разрушаване на покритието на стъклата, предупреждават от фирмата.

Двукомпонентно лепило AL1 е подходящо за профили от елоксиран и праховобоядисан алуминий и други материали при изработка и монтаж на рамки и крила за алуминиеви прозорци, врати и фасади.

Flextec – ново поколение уплътнители
Един от новаторите в областта на строителната химия, компанията Хенкел, създаде универсален материал, съчетаващ предимствата на силикона, полиуретановата пяна и лепилото, като избягва техните недостатъци. Flextec е революционна технология на база полимери за ново поколение уплътнители и лепила, устойчив на боя, UV лъчи и вредни атмосферни влияния, с отлична механична устойчивост, висока първоначална якост и лесна употреба. Създаденият по тази технология универсален продукт Ceresit FT 101 Flextec може да се използва върху влажни повърхности (за разлика от силикона), не се напуква и старее като ПУ пяна и не се свива (недостатък на акрилните уплътнители). Той има добро сцепление с всички материали, може да се боядисва и се прилага във всякакви метеорологични условия. Flextec е полимер с бял или сив цвят, незаменим инструмент на всяка строителна площадка.

Едно от приложенията на Ceresit FT 101 е в системата за уплътнение и изолация на дограма WINTeQ (Windows Technology Quality), която се състои от продукти с доказана топло-, хидро- и звукоизолационни свойства.

Обикновено фугите около дограмата са критичните места от гледна точка загуба на топлина, влага или шум. Тези рискове са следствие от недоброто уплътняване при монтажа, спестяване на материали или пък неподходящ избор на изолационни материали. Монтирането на дограмата само с монтажна пяна често води до топлинни загуби през прозорците, които специалистите изчисляват на около 40% от общите енергийни загуби в една къща например.

Появата на конденз и мухъл особено в зимния период е следствие проникване на влага през некачествено уплътнените фуги около дограмата, в съчетание с висока влажност на въздуха и ниска температура по вътрешната стена на стените.

Посредством системата WINTeQ се осигурява бариера срещу конденза отвън, отвътре и откъм стената. Ролята на лепилото-уплътнител Ceresit FT 101, както и на изолиращите паронепропускливи фолиа е да поддържат добър микроклимат отвътре, така че температурата на стената да е над критичната за образуване на мухъл стойности (13°С температура при 50% влажност).

Възможните приложения на системата за уплътняване WINTeQ са:

Пазар
Сред многообразието от уплътняващи продукти винаги има водещи марки, затова преди за изберете някоя от тях е добре да ги опознаете. Областта на приложение и свойствата са определящи, а консултацията с професионален търговец би ви улеснило в избора. Сертификат за произход от производител или доставчик, с всички гореспоменати свойства и функции, е гаранция за качеството на продукта и спокойствие и сигурност за вас като потребители.

Сред важните участници на европейския и международен пазар са компании като Судал (Soudal NV, Белгия), с половинвековна традиция в производството на ПУ – пяни, силиконови, акрилатни, полимерни и др. уплътнителни пасти.

Продуктите с марка Penosil, на естонската фирма Кримелте (Krimelte OÜ), са също сред водещите производители на пяни и уплътнители в Европа. У нас марката има официално представителство.

Друг производител на уплътнители за стъклопакетното производство е немската IGK Frаnkfurt GmbH, независим производител с все по-нарастващ международен пазарен дял.

Сред популярните на българския пазар изделия в сектора уплътняващи материали и лепима, включително и в стъкларската индустрия са тези с търговската марка „Master“, която присъства вече повече повече от 13 години от Dow Corning.

GE Construction Sealants е един от трите най-големи производители на силиконови уплътнители и лепила за строитеството, с половинвековни разработки. Това е компанията, която е пуснала първия структурен силикон SCS1200 в САЩ през 1965 г. Днес тя е част от Momentive и предлага даказали качествата си уплътнители, лепила и покрития, използвани в остъкляването, производството на стъклопакети, структурно залепване и други специални приложения.

Иновациите в областта на строителната химия имат стратегическо значение за концерна Henkel. Израз на дългогодишните разработки са непрекъснато обновяващите се продукти с марки Ceresit и Makroflex, утвърдени на българския пазар. Компанията разработи и цялостна система от различни материали за уплътняване на фугите при монтиране на прозорци и врати, изработени от дърво, пластмаси или метални профили.

Може да харесате още...