Хотелът „Морфей“ на Zaha Hadid Architects се откри в Макао


Още преди откриването си хотел „Морфей“ в Макао – наречен на името на бога на съня, вече беше местна забележителност. Проектиран от фирмата на покойната звездна архитектка Заха Хадид – Zaha Hadid Architects, хотелът е построен на 150 000 кв.м. площ и има 40 етажа. Той е флагманът и последната глава от развитието на курорта City of Dreams на Melco Resorts and Entertainment, който съдържа казино, молове и още четири хотела.

Откриването на хотела през юни напомни за преждевременната смърт през 2016 г. на Заха Хадид, единствената жена, спечелила архитектурния „Оскар“ – наградата „Прицкер“. „Морфей“ е един от последните проекти, по които тя е работила и носи всички отличителни белези на нейния неповторим стил.

Неконвенционалната монолитна структура се отличава с необикновената си фасада – външен „скелет“ със свободна форма се издига от земята, обгръщайки две кули и централен атриум, подобен на катедрала. Получава се огромен блок, пробит от три вълнообразни кухини във формата на цифрата осем. „Вдлъбнатите обеми позволяват на посетителите да усетят вътрешното и външното лице на „Морфей“, докато преминават през сградата“, обяснява архитектът на проекта Вивиана Мускетола.

Вътре, три футуристични моста свързват основните части на сградата, създавайки усещане, близко до световъртеж. Хотелът има 780 стаи, а на най-горните седем етажа са разположени ВИП игрални зали, три вили с басейни, шест двуетажни вили, както и полувграден плувен басейн на покрива. Интериорният дизайн е на базираната в Калифорния фирма Peter Remedios.

Може да харесате още...