И тухлените жилищни кооперации ще бъдат включени в програмите за енергийна ефективност от догодина

„От 2016 година и тухлените сгради ще бъдат включени в програмите за санирани. Ще се прави изолация и подмяна на дограмата, а понякога и ремонт на покрива и инсталациите, в зависимост от необходимостта, и това ще бъде безплатно за хората, живеещи в кооперацията, ако етажната собственост, регистрира сдружение и кандидатства по тази програма“, заяви Вергиния Стоянова,  кмет на  район „Средец“, която се срещна с граждани в откритата приемна пред СУ „Св. Климент Охридски“.

Хората основно се интересуваха от облика на района, състоянието на улиците, сградите и парковете. Вълнуваха се дали и тухлените сгради, каквито са повечето в центъра, ще бъдат включени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Като един от основните си приоритети Вергиния Стоянова изтъкна грижата за доброто състояние на сградите и опазването на архитектурното и културно наследство. През последните 4 години са направени над 500 проверки, издадени са 320 препоръки за ремонт на фасадите на стари сгради и като резултат над 90 сгради в район „Средец“ са с нови фасади.

Може да харесате още...