Игра на сляпо отказва фирмите от участие в обновлението на блоковете

Игра на сляпа баба е основната причина да няма желаещи за енергийно обследване на сградите по европроекта за обновление на жилищните блокове. За два региона – Югоизточен и Северен централен нямаше кандидати, стана ясно при отварянето на офертите в понеделник в Министерството на регионалното развитие. За Северозападния регион пък няма желаещи за проектен мениджър.

Така в три от седемте региона – шестте планови плюс София програмата е пред провал. Причината е, че наличието на проектен мениджър и фирма за енергийно обследване са задължителни, за да може да се даде старт на проекта, който се очаква да трасира пътя на „една многомилиардна програма“, по думите на президента Росен Плевнелиев.

Министерството на регионалното развитие няма резервен план какво да прави, ако не се появят кандидати. По тази причина за трите региона срокът за подаване на оферти е удължен с още 30 дни.

Без количествени сметки трудно се правят оферти

Причината да няма кандидати е, че фирмите са принудени да дават оферти на сляпо, защото липсват количествени сметки в документацията, обясниха участници пред Mediapool.

По думите им не се знае приблизително на колко сгради фирмите ще трябва да направят технически паспорти. Няма нито площ, нито приблизителна цена за отделните региони. Поръчката е общо за седем позиции на стойност близо 1 млн. лв. с ДДС.

Допълнителната трудност идва и от факта, че досега не са правени технически паспорти на стари сгради, а само на нови, обясниха от компаниите. Според тях нормативно въпросът не е изчистен за старите сгради.

От Министерството на регионалното развитие пък обясниха, че не могат да посочат, защото не знаят колко желаещи ще има в дадения регион. Така се получава нещо като параграф 22.

В момента за енергийно обследване на сградите фирмите взимат от 2 до 7 лв./кв.м. Парите отиват за изработването на технически паспорт и оценка на характеристиките на сградата – дограма, покрив, изолация, ВиК и топлопреносната мрежа.

още…

mediapool.bg

 

Вижте също...