Има 50 млн. лв. за съхранение на културното наследство

„Фондът на фондовете“ към Министерството на финансите предоставя 50 милиона лева за съхранение на културното наследство, съобщиха представители на фонда, мениджър на финансови инструменти. Възможностите на финансовия механизъм бяха представени по време на форума „Настояще и бъдеще за миналото“, организиран от община Велико Търново, Асоциацията на общини със селища и територии на културно историческо наследство /АОСТКИН/, Областния информационен център и общинската агенция „Царевград Търнов“.

Средствата трябва да бъдат усвоени до 2022 година, а за финансиране могат да кандидатстват общини, вероизповедания, местни фирми и публично-частни партньорства. Средствата са осигурени от ОП „Региони в растеж“. Това е една чудесна възможност за ремонти и реставрация на църкви – национални паметници на културата, коментира архитект Донка Колева от община Велико Търново.

Във Велико Търново има пет храма, дело на майстор Колю Фичето, които се нуждаят от ремонт, реставрация и консервация. Най-належаща е фасадната и интериорна реставрация на църквата „Св.Св.Константин и Елена“. Съвместен проект между общината и Великотърновската митрополия би могъл да получи одобрение и финансиране и така църквата да се превърне в действащ храм.

В първия ден на форума беше представена дейността на Българския национален комитет на ИКОМОС, в който членуват висококвалифицирани експерти, които могат да помагат на общините за реставрацията на паметниците на културата. Такава помощ е особено необходима при реставрацията на стенописи и цялостното обновяване на вековни църковни храмове.

В двудневния форум участват представители на Националната асоциация „Забележителности и забележителни градове на Франция“. Открита е и изложба с добрите практики в съхранението на културното наследство на част от от общините, членуващи в организацията.

Вижте също...