Индустрията отбеляза Деня на металурга в Етем

Всяка година по традиция на 5 ноември българската металургична индустрия чества своя празник. Тази година това се случи на 7 ноември в производствената база на Етем – компания, специализирана в производството на алуминиеви профили за архитектурни системи, автомобилостроенето и други индустриални приложения.

„Металургичната индустрия е един от стълбовете, на които се основава растежът на българската икономика. Инвестициите са насочени към създаване на добавена стойност и качествени изделия, които се конкурират на световно ниво”, каза по време на официалната церемония Джордж  Менцелопулос, изпълнителен директор на компания Етем.

Внушителни са данните за производството в сектора. Той представлява 5% от БВП на България и създава условия за развитие на останалите сектори. „Това е отрасъл, който инвестира не по-малко от 4 млрд. лв. през последните години, независимо от икономическите условия. Гигантско постижение, което не може да се осмисли от българските политици и елит, какво означава за развитието на българската икономика”, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. В металургичната индустрия у нас работят 13 000 квалифицирани специалисти, а косвено заетите са над 50 000 души. Инвестициите в сектора за 2016 г. възлизат на 120 млн. лв. Произведена е продукция за 6.8 млрд. лв., а 846 млн. лв. е добавената стойност.

За Етем

Етем е създадена през 60-те години на миналия век като фирма за екструдиране на алуминий. През 1998 г. е създаден заводът в София и към момента в него работят 600 души персонал. През 2012 г. компанията инициира 5-годишен инвестиционен план на стойност 60 млн. лв. в софийско предприятие, за да може същото да се превърне в модерен завод и ратифициран производител на изделия за автомобилната промишленост.

Сред инвестициите най-важната е нова линия за директно екструдиране, 8 станции за механична обработка, предназначени за автомобилни изделия, 2 автоматични склада с капацитет над 1500 тона алуминиеви профили, напълно автоматична система за вътрешно заводски транспорт, авто кранове и транспортни тунели, две нови лаборатории с най-съвременна технология.

Продукти на компанията могат да се намерят в много луксозни автомобили като Audi, Jaguar, Rolls-Royce, BMW, Land Rover и част от моделите на Volkswagen.

Етем продължава да се фокусира и върху традиционния си бизнес, който е свързан с производството на архитектурни профили. Компанията е сред малкото в Европа, които притежават декларация за екологични продукти.

Може да харесате още...