Иновативен бетон, на който могат да се отглеждат растения

Зелените стени изглеждат страхотно и се справят нелошо с климатичните им задачи в градовете. Те имат обаче много недостатъци, като основният им е – цената и необходимостта от животоподдържаща система за растенията. Учените от Бартлет,  от училището по архитектура, Маркос Круз и Ричард Бекет вярват, че са намерили алтернатива на съществуващата система: био-активен бетон за строителни системи.

Не става дума за нова система на окачени панели. Бетонът, предложен от разработчиците, се използва за външните повърхности и изобретателите го сравняват с дървесна кора. В неговата тъкан може да растат много видове лишеи и някои други растения, като за тяхното съществуване има достатъчно влага, която попада до тях по естествен начин от валежите.

Трябва да се отбележи, че изследователите не използват стандартен цимент, а специален, базиран на магнезиев фосфат. Този цимент има показател рН  около 7.0, което е благоприятно за растенията. Стандартният цимент има ниво на рН над или равно на 11 и следователно не може да бъде приложен.

Може да харесате още...