Иновативна разработка-прозрачно дърво

Учени от Университета на щата Мериленд в Колидж Парк работиха върху развитието на една по-добра, прозрачна версия на дървото през изминалата година. Д-р Лиянгбинг Ху от катедра „Материалознание и инженеринг“ на университета описва новата версия на дървото, като по-здраво отколкото традиционната дървесина и в състояние да замени неекологични пластмаси.

Модерната градска архитектура зависи от употребата на стъкло и стомана и заменя тези материали с прозрачни. Освен това, някои архитекти и строителни предприемачи считат, че биоразградимото дърво може да направи революция в  концепциите за дизайн, защото този материал може да помогне за намаляване на разходите за отопление и да намали разходите на гориво.

Ху описва процеса на създаване на прозрачно дърво.

Първата стъпка е химично отстраняване на лигнина, органично вещество, намерено във висшите растения. Производителите на целулоза за хартия също премахват това вещество, защото то е причината за жълтеникавия цвят на дървото.

Втората стъпка е попълването на каналите или вените на дървото с епоксидна смола. Това е много важно, защото епоксидната смола служи като укрепващ агент, според Ху.

„Тези фини фибри, които формират стените на канала,  правят дървото толкова здраво,“ обяснява Ху в доклад от CNN.

„Ние не нарушаваме тези канали – и за първи път, ние успяхме да запазим гръбнака на структурата на дървото и да го направим прозрачно, като едновременно с това го усилихме“, добавя Ху.

Това не е първият път, когато някой прави прозрачно дърво. Но това е първият път, в който група от изследователи са произвели парче дърво с размер 100 мм х100 мм х 10 мм , което е почти напълно прозрачно.

Може да харесате още...