Иновативна слънчезащитна система от дърво

Световното изложение Milan Expo продължава и към него се присъединяват все повече  нови страни, изграждайки своите павилиони, с отличаващи се научно – технически дизайн и архитектурни особености. Голямата изненада на тази година е павилионът на Уругвай, който за първи път участва в изложението. Павилионът е проектиран от Хавиер Диас Чаркеро, архитект на Националния институт по храните и построен с подкрепата на  две местни италиански строителни компании .Campana Costruzion и MSC Associati. Павилионът е оборудван с привличаща вниманието  слънцезащитнасистема, изработена от груби, недодялани дървени трупи в рустикален стил.

Цялата структура на павилиона  на Уругвай е построена от рециклирани и подлежащи на рециклиране материали. С други думи, след изложението павилионът може да се разглоби и материалите да бъдат използвани повторно. Както се вижда на снимките, хоризонтални дървени трупи са поставени в една отворена вертикална метална система. Съчетанието на фасадните два  материала (необработени дървени блокове и бели стоманени стени) придава на павилиона идентичност, с леко подчертана хармонията между градска и природна среда.
Фасадата от дърво и стомана са отделени от основната структура. Леката и светла фасада, в действителност, е слънцезащитен екран, който ефективно предпазва павилиона от слънчевата радиация.

Павилионът представлява триетажна структура с овална форма. Целият периметъра е обграден със своеобразно скеле, обединяващо външното слънчево засенчване и структурата на стените като осигурява достъп до всеки етаж. Общата площ на павилиона е около 785 кв. м, има изложбени площи, офиси, ресторант и магазин за сувенири.

Може да харесате още...