Иновативна технология за бъдещото строителство

Според дизайнера Ахим Менгес (Achim Menges) поредната индустриална революция  е на път да се случи в строителната индустрия. Директор на Института за компютърно проектиране на Щутгартския Институт, Менгес смята, че роботите и въглеродни влакна откриват нова ера в областта на архитектурата. Разработеният софтуер може да помогне да се използват роботи за изграждане на покриви на стадиони и други съоръжения.

В пилотен проект, демонстриращ всички предимствата на новата технология, Менгес заедно с други инженери са проектирали павилион Elytra Filament за английския музей на Виктория и Албърт.  Покривът на павилиона, изтъкан от роботи напомня прозрачни крила от насекоми.

По време на строителните работи, роботи са пропускали въглеродни влакна през разтвор на синтетична смола, а след това са навивали материала върху метално скеле. Полученият материал се нагрява в гигантска пещ, след което въглеродното влакно става достатъчно устойчиво за изграждане на различни системи за покриване.

Екипът от инженери, ръководени от Менгес откри автоматизиран начин за създаване на въглеродната тъкан. Въвеждането на въглеродни влакна и роботите ще дадат възможност на архитектите да проектират твърд покрив за големи обекти, като например спортни стадиони. Според виждането на дизайнера, използването на тази уникална технология за строителен материал ще бъде в състояние да промени радикално строителната индустрия.

В момента екип от инженери продължава да работи за подобряване на роботите. За разлика от роботите, използвани в автомобилната индустрия и извършващи набор от повтарящи се задачи, изграждане на робот, тъчащ въглеродни влакна, трябва да бъде по-гъвкав и многофункционален.

Може да харесате още...