Иновативни технологии за заключване на врати и прозорци от Winkhaus

Обковът заема важна роля при функционирането на всеки прозорец или врата. Повечето потребители досега не се замисляха сериозно за техниката и начините на заключване, докато тя функционира. Но напоследък специалисти и търговци на обков и заключващи механизми забелязват тенденция към избор на по-сигурни системи обков, осигуряващи по-добър комфорт на заключване, безопасност и лесна експлоатация.

Най-новите разработки в областта на обкова бяха представени по време на престижния за производителите на дограма форум – изложението FensterBau в Нюрнберг, Германия, провело се от 21 до 24 март т.г. Една от водещите световни компании за обков Winkhaus успешно представи на щанда си в Нюрнберг иновативни техонологии и заключващи системи за врати и прозорци, осигуряващи по-висока сигурност, функционално вентилиране на помещенията, оптимална функционалност и комфорт.

Модулната система activPilot – нова концепция за защита и комфорт

Хиляди цикли на отваряне и затваряне, сезонни промени, студ, горещини, влага, всичко това натоварва постоянно години наред обкова на всеки прозорец. За да отговори на всички тези изисквания, Winkhaus създаде  модулната система active Pilot, интелигентно решение, което редом с основната си функция за двуосово отваряне, предлага богато разнообразие от допълнителни функции (противовзломна защита, микровентилация, автоматизирано управление на механизма и т.н.). По този начин обковът и всички допълнителни аксесоари допринасят за създаването на прозорци с по-голяма добавена стойност за крайния потребител.

По думите на представителите на марката у нас, това е може би най-масово  прилаганата у нас модулна система, която е добре позната сред водещите производители на прозорци.

Аргументите при избора й са, че тя обръща особено внимание на противовзломната защита, като стандартно се използва секюрити обков от стомана,  с „гъбовидна“ форма. Системата activPilot се използва за всяка една заключваща точка на обкова по крилото на прозореца, независимо от типа отваряне. Това дава възможност за лесно, бързо и оптимално дооборудване (дори и на вече монтирания обков) до съответната желана степен на противовзломна защита (Basis+, WK1 или WK2), само с подмяна на насрещниците на  касата на прозореца.

Друго съществено предимство на системата „activPilot“ е възможността да се регулира силата на притискане на крилото към касата ръчно, което се оценява еднакво добре от  фирмите – производители на дограма и монтажните екипи.

ActivPilot ни прави единствената фирма на българския пазар, предлагаща обков от най-ново поколение, ориентиран предимно към сигурността и защитата, наред с функционалността и дизайна на прозорците, казва Пламен Коруев, представителят на Winkhaus Австрия.

АctivPilot PADM  – сигурно и функционално вентилиране на помещенията

На базата на модулната система activPilot, Winkhaus разработи напълно нова концепция обков activPilot Comfort PADK, който позволява успоредно изнасяне на крилото на 6мм пред касата, по целия периметър на прозореца. По този начин се осигурява непрекъснато естествено проветряване на помещенията. Наред с вентилацията, Winkhaus не пренебрегва и нарастващата нужда от противовзломна защита, като дава възможност дори и при успоредно отворено крило да се достигне най-високия клас на сигурност – WK2. Това гарантира едновременно проветряване на жилището и  противовзломно защитени прозорци или балконски врати. С цел постигане на по-добър комфорт е възможно обковът за успоредно отваряне да се дооборудва с двигател, с което се постига напълно автоматизирано превключване между различните позиции на отваряне (затворено, горно или двуплоскостно, успоредно изнесено и напълно отворено крило).

duoPort PAS  – оптималната функционалност за прозорци тип „фолксваген“

Друга системна разработка  на основата на модулната система  activPilot за прозорци тип „фолксваген“ е duoPort PAS, с вградена функция за микро-вентилиране, която отново се постига с успоредно изнасяне на крилото пред касата на разстояние  6 мм.

Този вариант на отваряне усъвършенства стандартно познатите системи на отваряне тип „фолксваген“ duoPort SK –  ръчните 100S, 160S, и полуавтоматичните 160Z и 200Z.

Противовзломна защита
 У нас доскоро се пренебрегваше нивото на противовзломна защита на врати и прозорци, споделя опита си Пламен Коруев. Но отскоро се наблюдава тендениция крайният клиент да обръща все по-голямо внимание на сигурността, предвид съвременната ни реалност и честите набези по домовете. Следвайки тази тенденция, Winkhaus предлага една възможност за лесно и бързо изработване  на дограма, с помощта на системата „activPilot“, с оптимално ниво на противовзломна защита, която зависи  от спецификата и мястото на монтиране.

Препоръката е при врати и прозорци на приземен и първи етаж на сгради  да се  прилага по-високо ниво на сигурност  –  WK2. За прозорци на по-горните етажи е достатъчно да си приложи ниво на сигурност  WK1, а за  тавански или мансарден тип прозорци е в досатъчна епотребата на обков с  минималното ниво на сигурност Basis+.

Обков за врати
Winkhaus се стреми да отговаря и на необходимостта от създаване на по-добри предпазни мерки за заключване  както на балконски, така и на входни врати. Заключващите системи се променят в посока комбиниране на традиционно заключващите патрони и ключалки с електронни елементи, и обединяването им в механично-елетронни системи.

Най-новите секюрити системи за многоточково заключване на входни врати на Winkhaus са системите обков STV, RT4, M2, AV2 и напълно автоматизираните системи EAV и BlueMotion, които допълват механичните и електронните системи за контрол на достъп. Те постигат достатъчно висока сигурност и защита срещу взлом на входните врати.

RT4 е най-масово разпространената брава-мартина с нисък клас на сигурност за многоточково заключване на кухненски и балконски врати, казват представители на  фирмата у нас. Бравите М2 и М4, с въртящо се резе от стомана, са тези, които осигуряват по-висок клас на защита срещу взлом на входните врати.

Добре познати на българския пазар са и патроните от серията ECO, използвани  масово от  производители на врати от PVC и алуминий, както и серията патрони VS5/6 – с пет или шест щифта, и модулната система Extra – с уникален защитен профил.

В последно време нараства интересът към електронните системи за контрол на достъп, и най-вече към напълно електронните профил-патрони – BlueChip и BlueSmart, информират ни от Winkhaus България.  Те позволяват оптимално организиране на достъпа и работното време, без да е необходимо допълнително окабеляване или смяна на вече съществуващите брави, като единствено е нужна брава и патрон стандартен профил.

Winkhaus е компания с над 150 годишен опит в изработката и предлагането на системни решения за врати и прозорци. У нас този вид обков се прилага усрешно от много производители на дограма. Ето какво е мнението на един от тях – фирма Лукспласт.

Лукспласт: Winkhaus е надежден обков

Според производителя на дограма Лукспласт, Winkhaus е надежден обков за прозорци и врати, с изключително качество и широки параметри на обхват. Системите непрекъснато се дооптимизират и усъвършенстват, което позволява клиентите да реализират и на най-смелите си мечти. Най-важните предимства на обкова, според  фирмата,  са многото видове отваряния, включително с успоредно изнасяне на крилото, както и промененото статукво в размерите на отваряемото крило, с цел безпроблемно функциониране. От съществено значение е и лесната работа с този вид обков, както и лесната му поддръжка. Това се дължи най-вече на съгласуваността между отделните компоненти и възможността за последващо дооборудване на крилото, което намалява разходите и времето за монтаж, допълват те. В общития случай изборът на  конкретна система обков зависи от изискванията от клиентите. Твърде различени са прилаганите системи за прозоречно крило или външна врата например, като изборът им зависи от фунционалността на крилата, уточняват  от фирмата.

Една от най-употребяваните наша системи е иновативната заключваща система activPilot, признават от фирмата. Благодарение на осемкантовия болт и стоманените предпазни насрещници,  се получава плътно и сигурно заключване. Както вече споменахме, този обков може да се надгражда, като се  повиши степента на сигурност на всеки дом или сграда. Част от вариантите за сигурно заключване е употребата на автоматично блокиращо резе, тройно или петорно заключване за еднокрили и двукрили врати, контролна блокировка и т.н.

Рентабилността на обкова зависи от мястото му на приложение и степента на натоварване, обясняват от фирмата. Важен фактор е и правилното прилагане на системите за контрол на отварянетото и затварянето на дограмата, като Winkhaus се стреми да предотврати евентуални възможни проблеми при експлоатация. „Партнирайки си успешно с колегите от Winkhaus, ние даваме една от най-големите гаранции на пазара за обков – 5 години, защото сме изпитали  качеството му, и с всеки изминал ден се убеждаваме в предимствата, които той предлага”, заключават специалистите.

Може да харесате още...