Иновации в задвижванията за гаражни и индустриални врати от Hörmann

Представете си, че излизате от къщи с колата, навън вали, и излизайки от гаража не сте сигурни дали сте затворили вратата. Комфортът ви е гарантиран, ако имате гаражна врата с дистанционно радиоуправление Хьорман. Благодарение на иновативната кодирана двупосочна радиосистема Bisecur може да проверите позицията на вратата само с натискането на един бутон, без да се налага да слизате от колата. С натискане на бутона за проверка на позицията на вратата, цветът на LED- индикацията на дистанционното показва дали вратата е отворена или затворена, съответно с червен или зелен цвят. Може да затворите вратата с функционалния бутон, като при липса на директна видимост е нужна допълнителна фотоклетка.

Досега се използваше един от двата варианта при дистанционен режим на работа – твърд или подвижен. В новото дистанционно управление HS 5 BS комбинирахме подвижен и твърд код в едно действие”, обясни г-н Щьок от австрийския завод за задвижвания на Hörmann. Той представи новостите на радиоуправлението при задвижванията на гаражни и портални врати, както и задвижанията за индустриални врати, по време на обучителен семинар в България.

Подобрихме сигурността на подвижния код, и по-точно, възможността да се сканира, както и способността да се прехвърля управлението от едно на друго дистанционно. Новата, екстремно сигурна заключваща технология BiSecur е изпитана и сертифицирана от експертите по сигурността на Рурския университет Бохум и е толкова надеждна като онлайн банкирането, благодарение на 128-битово кодиране”, допълни специалистът.

Копирането на дистанционното, както и неговата пренастройка се осъществява единствено от дилърите на Хьорман България. Новите дистанционни могат да управляват и по-стари двигатели. Дистанционните управления впечатляват и с елегантната си компактна форма, в познатите два цветови варианта – бял и черен.

При двупосочната радиосистема за управление сигналът се изпраща от дистанционното към двигателя и обратно, за разлика от съществуващите досега еднопосочни дистанционни управления.

Основно предимство на новите дистанционни е, че са съвместими с радиочестотата 686 MHz на задвижвания на гаражни врати с честотна модулация, както и с по-старите 40-битови, с еднопосочни радиокодове.

Кодираното дистанционно управление е едно комфортно допълнение към познатите задвижвания за гаражни врати SupraMatic, където дистанционното HS 5 BS се предлага към серийно произвежданите модели задвижвания за секционни врати. Допълнителни екстри при този вид двигатели е, че може да се командва осветлението в гаража, както и да се задава втора височина на отваряне на вратата, за проветряване. Двигателите тип ProMatic се произвеждат серийно с дистанционни HSE 2 BS, като това е комфортно решение дори за гаражи без електричество. В този случай се използва задвижването с акумулаторна батерия.

Задвижванията за портални врати RotaMatic също могат да се командват с радиосистемата BiSecur, но при тях не е възможно извикване на информация за позицията на вратата. Това задвижване се използва вай-често за секционни врати със странично отваряне.

Посредством радиоуправление може да командваме гаражната или порталната врата толкова лесно и удобно, както и всеки друг уред вкъщи. Освен това може да изберем дали да вградим дистанционното в колата си, или да го поставим на връзката с ключовете си.

За повече комфорт и сигурност, може да се добавят и редица екстри към радиосистемата. Фотоклетките са сигурен щит за обезопасяване на гаражната врата, особено когато наоколо играят деца. С аварийната батерия пък може да влезем в гаража си дори, ако токът е спрял.

Наред с икономичното, бързо и безопасно отваряне и затваряне, задвижванията Хьорман могат да се допълнят с принадлежности за светлина и безопасност – светещи колони и LED осветители за врати, както и стационарни кодирани радио манипулатори.

Hörmann предлага прецизно съгласувана система, включваща гаражна врата, задвижване за гаражни врати и задвижване за портални врати. Отваряте и двете врати с едно и също дистанционно управление и от натовареното движение влизате директно в гаража.

Новите задвижвания за индустриални врати WA 300

Hörmann има и перфектно съгласувани системи за задвижване и управление на индустриални секционни врати, с височина до 5 метра, които по подобие на гаражните притежават стандартна защита срещу взлом. Те имат блокираща кука, която щраква автоматично при опит да се повдигне вратата.

Блокираща система

Нов тип индустриално задвижване е валовото задвижване WA300 S4 с плавно стартиране и спиране. WA300 е нов двигател за индустриални врати”, обясни по време на семинара г-н Щьок. Предимството му е, че монтажът му се осъществява лесно и бързо и не отнема много време”. Тези задвижвания имат сигурността на големите двигатели, без да се налага поставяне на датчици за наличие на препятствие в долното гумено уплътнение.

Новото задвижване WA 300 S4 се монтира бързо и гъвкаво, като фиксирането му може да бъде вертикално или по диагонал. Благодарение на изключващата автоматика на задвижването, не се налага инсталирането на допълнителна защита. Това редуцира значително времето за монтаж и спестява разходи за сервиз, вследствие повреда на кабели и други елементи.

Диагонален монтаж

Варианти на монтаж при секционна врата
– WA 300 S4 с вградено управление 335. При него отварянето и затварянето е импулсно, с режим на самозадържане. Има автоматично настройване на крайните позиции с механични ограничители на вратата. Има възможност и за LED индикация за указване на статуса, възможни грешки и необходимост от техническа поддръжка.
– Може да се комбинира вградено управление 335 с UAP 1-300
При него има избор на посоката и степента на отваряне, посредством външни командни елементи. Възможна е употребата на реле с контакти, с нулев потенциал на управление на сигнални светлини.
– Най-новият вариант на задвижване е употребата на WA 300 S4 в допълнение с външното управление 360.

При него има функция ½ отваряне директно с бутон или външни командни елементи. Има и вградени програмиращи се функции на релето, например за заключване на товаро-разтоварна рампа или за сигнална светлина.

Към управлението на индустриалните врати има и някои принадлежности като държач на фотоклетки, за монтиране към индустриална каса. Фотоклетката може да е фиксирана горе, като отчита преминаването и по този начин предпазва от материални щети, или да се фиксира долу – и защитава от телесни повреди.

Към принадлежностите за управление може да се причисли и светлинната решетка.

Задвижването WA 300 S4 има деблокираща функция, която се използва при ремонт и поддръжка на вратите. Задвижването се отделя от пружинен вал без да е необходимо демонтиране, като вратата се придвижва ръчно.

За контакти и повече информация Хьорман България – www.hormann.bg.

Може да харесате още...