Иновациите на Schüco, представени на строителното изложение BAU München

Строителното изложение BAU München се провежда от 1964 година на всеки две години през месец януари върху площ от 180 000 м² в Германия. Челните три места на страните посетителки се оглавяват от Австрия, Италия и Швейцария. Най-честите посетители са проектанти, архитекти, инвеститори, специалисти по полагане на покривни конструкции и основи на сградите, производители на дограма, търговски представители на строителни материали и др.

Както досега и през 2015 година Schüco участват с най-големия щанд на изложението – 2,390 м², разделен на пет основни тематични студиа. Tази година над 2300 души – партньори и клиенти на концерна Алу Кьониг Щал Интернационал посетиха щанда на Schüco.

Фирма Шуко и тази година не изневери на своите клиенти и представи единствени по рода си иновации в сферата на профилните системи за дограми и фасади, автоматизацията и сигурността.

Едно от интересните предложения е фасадата Schüco FWS 60 CV (Concealed Vent) – нова генерация система за вграждане на класически и за по-високо етажно ниво прозорци с широк спектър на приложение. Системата се отличава с тънки видими профилни широчини и свързва високата функционалност с оптималното запазване на топлина. Тя гарантира максимална пропускливост на светлина чрез сливане на носещите части и крилото: отваряемите части и неотваряемите елементи отвън не могат да бъдат различени, което е уникално за този бранш. Единствено видими са дръжката и отваряемите части от вътрешната страна чрез плоска филигранна фуга между касата и крилото. Фасадната система Schüco FWS 60 CV се характеризира с коефициент на топло проводимост Uf=1,5 W/(m²K) с включено влияние на завинтването и с 50 мм стъкло (Ucw от 0,85 W/(m²K) при размери на елементите 1,2 м х 2,5 м и Ug=0,7 W/(m²K)). Други основни характеристики, свързани с дизайна са сливането на крилото и носещите части, без да е необходима допълнителна каса, минимална фуга между касата и крилото и възможност за реализиране на отваряне по хоризонтална и по вертикална ос. Фасадата има клас на защита при влизане с взлом RC 2 и предпазна преграда в съответствие с техническите правила за осигуряване на остъкляване срещу изпадане – TRAV.

Schüco FWS 60 CV

Към разширените функции спадат високо качествена външна, средна и вътрешна уплътнителна система, приложима при фасади с най-високи изисквания за натоварвания при вятър и кос дъжд. Един от начините за вграждане на фасадата FWS 60 CV е като прозоречна лента върху брюстунг, което се реализира посредством системни монтажни детайли, съществува също така възможност за комбиниране със стандартна система FWS 60. Друг начин за вграждане е като окачена фасада със студени зони. Този начин се характеризира с оптически непрекъсната Pfosten-Riegel – фасада, наличие на Pfosten във вентилируемата зона и монтаж под формата на хоризонтални елементи. Третият начин за вграждане е като прозорец – едно оптически елегантно решение, при което връзката към стената се осъществява от системни компоненти. Възможност за вграждане на „скрит“ обков SimplySmart.

Иновативното завръщане на прозорците с отваряне по средната хоризонтална и вертикална ос предлага единствено по рода си системно решение за отваряне на прозорци, с което се реализира изключителен панорамен размер и е подходящ за вентилация на помещението. Едно от основните предимства на системата е факта, че това е първият по рода си прозорец със средно уплътнение и изцяло скрит механизъм на отваряне, друго предимство е лесната употреба и функцията за контрол, реализирана посредством заключващата се дръжка. Технологията на заключване при по този начин отварящите се прозорци също е нова и чрез нея може да бъде постигнат клас на защита при влизане с взлом RC 3. Към едни от основните предимства спадат и лесното проектиране, изработка и монтаж на системата. За да отговорят на различните изисквания за топлоизолация прозорците се предлагат в четири различни строителни дълбочини: AWS 50 (Uf=3,1), AWS 65 (Uf=1,9), AWS 75.SI (Uf=1,3) и AWS 90.SI+( Uf=1,0).

За първи път прозорец с отваряне по средна вертикална и хоризонтална ос (Schüco AWS 90.SI+) отговаря на изискванията за пасивни сгради. Прозорец с отваряне по средна хоризонтална ос може да бъде реализиран с размери (Ш х В) максимално до 2.500 мм х 2.000 мм, както и е възможно за първи път прозорец с отваряне по средна вертикална ос да бъде с височината на помещението (Ш х В) максимално до 2.000 мм х 2.500 мм. Налице е и нова опция за оформяне – асиметрично разпределение в отношение 1/3 до 2/3 при прозорците с отваряне по средна вертикална ос. Чрез използването на изцяло скрития механизъм за отваряне не се прекъсват изчистените линии на прозореца. Други предимства на дизайна са тънките видими ширини на профилите и новия дизайн на дръжките с изчистени симетрични линии, налични в различни цветове.

Оптимизираните плъзгащи системи Schüco ASS 60 и Schüco ASS 80.HI със своите качествени характеристики са готови да отговорят на бъдещите европейски и световни изисквания за повишена топлоизолация. Те бяха представени като студия на строителното изложение в Мюнхен през тази година. С новите системи на Шуко за плъзгащи се врати ще бъдат покрити и изискванията за топлоизолация за строителна дълбочина 60 мм и 80 мм – перфектно допълнение към доказаните системи Schüco ASS 50 и Schüco ASS 70.HI. Темата за лесната употреба също е предефинирана: системите Schüco ASS 50 и Schüco ASS 70.HI могат да бъдат ползвани и с иновативния обков Schüco SmartStop и Schüco SmartClose. Също така наличието на безбариерен праг се грижи за един недостижим до този момент комфорт. Иновативната система за плъзгане Schüco ASS 80.HI се характеризира с коефициент на топлопроводимост Uf от 1,0 W/(m²K), a Schüco ASS 60 отговаря на изискванията за топлоизолация за 60 мм строителна дълбочина. Профилите са с изчистени форми с възможност за интегриране във високо взискателни архитектурни обекти. Едни от предимствата на системите са опциите за интеграцията на касата в строителния обект и малката видима ширина от 35 мм, както и опцията за безбариерен праг.

Новият елемент на обкова Schüco SmartStop предлага плавно и ефективно спиране на подвижното крило преди достигане на вертикалния касов профил. Крилото тип повдигане и плъзгане се спуска плавно чрез завъртане на дръжката. Schüco SmartClose е иновативен обков, осигуряващ сигурно затваряне на крилото чрез бавно изтегляне на крилото към касата след първоначално спиране на движението без човешка намеса. Крилото тип повдигане и плъзгане се повдига с помощта на пружина.

Шуко предложи на строителното изложение и новия безбариерен SimplySmart обков за системите Schüco PASK. Предимствата му освен безбариерния праг са и комфортното обслужване чрез меко задвижване, опростения монтаж чрез произволна монтажна последователност, възможността за лесно почистване, височина от 20 мм на прага и тегло на крилото до 180 кг. При комбинация с прозорци Schüco AWS 90 SI+ се постига висока топлоизолация, отговаряща на нивото за пасивни сгради.

Schüco VentoTec е концепция, специално разработена да отговаря на изискванията на нежилищните сгради и предлага перфектна добавка към доказалите се на пазара децентрализирани вентилационни системи от Шуко. Системата предлага едновременно с повишения обмен на въздуха и оптимизираното възстановяване на топлината така и интеграция в прозоречните и фасадните профили. Децентрализираната инсталация с помощта на интегрираните сензори за качество на въздуха и влажността отговаря на нуждите на потребителите, което не е възможно с централизираните вентилационни решения. Експлоатацията е без наличие на кондензна вода и достига необходимата оптимална вентилация – 100 m³/h, съобразно изискванията за нежилищни сгради. Степента на рекуперация е 75%. Високо ефективни вентилационни мотори и ориентиран към нуждите контрол минимизира изразходваното електричество. Облицовката е изградена от поцинкована и прахово боядисана стомана, а от вътрешната страна е позициониран висококачествен EPP. Това допринася за висока топлоизолация и добра шумоизолация. Някои от предимствата са невидимото интегриране в Sandwich – панелите, минималната конструктивна дълбочина и свободата при архитектурното оформление. Системата предлага още вариант на изпълнение чрез прекъсвач или уред за обслужване на помещението с LCD дисплей и сензор за движение. Съществува възможност за комбинация с прозорец Schüco TipTronic за реализиране на хибридна вентилация. Моторизираните клапи, които служат за затваряне предотвратяват неконтролираната вентилация при изключен уред. Външният вентилационен филтър е клас F7 според DIN EN 779, който служи за предотвратяване на отлагане на полени и фин прах. Интегриран е също така уред за нощно охлаждане, което понижава температурата в помещението през лятото. Schüco VentoTec се монтира бързо и лесно в предварително подготвените панели, а смяната на филтрите става без необходимост от инструменти.

Друга иновация, представена на строителното изложение е Schüco DCS Touch Display. Благодарение на свободния IP интерфейс е възможна лесната му интеграция във всички сгради с IP мрежа без ограничение. Комуникацията с вратата е възможна посредством поддържащи SIP уреди, като например устройства и телефони. Модулът за достъп предлага управление на достъпа чрез определяне на индивидуални цифрови кодове на упълномощените лица, като тези кодове могат да се проектират спрямо часовото време или дните от седмицата. Лицата без код за достъп могат да се регистрират с помощта на звуков бутон, монтиран на дисплея. Schüco DCS Touch Display е система, която е оптимизирана за употреба в екстериорните пространства на сградите. Основните предимства, свързани с енергийните характеристики на устройството са силно редуцираният енергиен разход, интегрираният в дисплея сензор за приближаване и автоматичната яркост на дисплея, съобразена с тази на околната среда. Schüco DCS Touch Display се характеризира още с ергономичен дизайн, стъклена повърхност с висококачествена и ненатрапчива оптика и хармонична интеграция в профила, подчертаваща елегантната оптика на вратата. Блокът за управление е оборудван с два свободно конфигурирани изхода – за електронното задвижване на функцията за отваряне на вратата и на алармата. Комуникацията между дисплея и разпределителната кутия на вратата е кодирана. Системата може да се ползва за частни и обществени сгради и има механична и акустична защита против кражба. Контролът на достъп и комуникацията с вратата са интегрирани в един модул и съществува възможност за монтаж на разпределителната кутия в защитена област.

За контакти и повече информация.

Може да харесате още...