Интелигентна фасада с автоматична вентилация

Високите стъклените кули изразходват много енергия днес.  През лятото, при силна слънчева светлина, те превръщат сградата в оранжерия и я принуждават да похарчи много енергия за охлаждане. Архитектите на Техническия университет в Мюнхен (TUM) са разработили метод за автоматично регулиране на вентилацията чрез прозорци с двоен стъклопакет.

“Разработваме Lowtech- решения, които са много енергийно ефективни”, казва Филип Молтер от Техническия университет в Мюнхен. Заедно с колегите си той е разработил вентилационни системи за фасади от стъклопакети, които се отварят в зависимост от температурата на въздуха и се затварят автоматично. Основната част от системата е термоцилиндър, напълнена с парафин. Цилиндърът е свързан към рамката.

Восъкът в цилиндъра се разширява, когато температурата се повиши над 23 градуса по Целзий. Това създава налягане, което натиска телескопичните щифтове и отваря пространството за вентилация. Охлаждащият външен въздух преминава през пукнатините между рамката и стъклото. Температурата на въздуха намалява и обемът на парафина намалява. След това механизмът се затваря. Времето за реакция е само няколко минути. През зимата устройството остава затворено.

Методът не е съвсем нов. До този момент термоцилиндрите за отваряне и затваряне на вентилационните отвори са монтирани в оранжерии. Молтер за пръв път открива, че тази техника може да се използва за двоен стъклопакет при фасадите. Тази иновация може да спести до 50% от енергията, която обикновено се използва за охлаждане.

Може да харесате още...