Интелигентни и стилни разделители за пространствено оформление

Стъклото играе важна роля в модерните преустройства и пространствени оформления, тъй като създава усещане за транспарентност и откритост. Една система от ръчно плъзгащи се стъклени врати внася свързаност, светлина и простор.

Оформяне на жилищните помещения по нов или различен начин, по-ефективно използване на офис пространства или поставяне на подвижни стъклени панели? Всичко това не е никакъв проблем с модерните системи за пространствено разделение. Посредством фиксирани или подвижни стенни системи както плъзгащи се врати, изработени от дърво, пластмаса, метал или стъкло, пространствата могат да бъдат индивидуално обособени или отново обединени. GEZE има дизайнерски решения за всички тези елементи от функционалната архитектура.

Визуално уголемяване на пространства – посредством плъзгащи се врати от стъкло

Приспособяване на пространства към различни приложения чрез рафтове, паравани или сгъваеми преградни стени или постигане на шумоизолация и ограничаване на видимостта с преградни завеси или стени – често тези опити за уголемяване на пространство се оказват непрактични. Ефектът е обикновено по-тясно и тъмно пространство. Решението на дизайнерите и архитектите е: свързване или отделяне на пространствата посредством удобни плъзгащи се врати или стени. Тук използването на стъкло позволява видимост и обем.

Светлината не само прави всяко пространство да изглежда по-широко и по-голямо, естествената дневна светлина допринася много и за физическото и психическото благосъстояние на ползвателите и обитателите. Чрез модерните технологии цели стенни повърхности могат да бъдат заменени със стъкло. Създават се нови елегантни офиси, заседателни зали, чакални и дневни без необходимост от сложни строителни работи. Подвижността се постига с функционална обшивка, при която отделните елементи се движат във водещи профили или релси.

Плъзгащите се стъклени врати осигуряват естествена светлина в пространствата.

GEZE пространствени разделители: дизайнерско зониране и обединяване на пространството

Ръчно плъзгащите се стени (MSW) отварят, обособяват и разделят пространства като гъвкаво ги адаптират към съответните им приложения. Модулният им дизайн позволява използването на различни системни елементи с различни функционалности. Фиксираните елементи на крилата могат да се използват като врати тип „махало“, въртящи се врати, стоп врати или като неподвижни полета, а хоризонтално подвижните елементи на крилата – като плъзгаща се врата.

Това означава, че затворената плъзгаща се врата може бързо да се трансформира в напълно функционална въртяща се врата с помощта на лесна за използване заключваща система. Това е идеалното решение, ако стъклената фасада на ръчно плъзгащата се стена не трябва да бъде напълно отворена през студения сезон, например в магазини или кафенета. GEZE предлага атрактивни дизайнерски опции с различни покривни профили.

Концепция за сигурност на сградите – от какво се състои?

Концепцията за безопасност включва всички превантивни мерки или мерки за намаляване на щетите, съобразени с желанията, изискванията и целите за защита. Това са предимно мерки за защита от пожари, аварийни изходи, системи за премахване на дим, контрол на достъпа и защита от влизане с взлом. Концепцията за сигурност за използването на сградата трябва да бъде съгласувана с цялостната концепция за сигурност на институцията. Тя трябва да се актуализира редовно, особено когато има промени в използването на сградата, например след организационни промени.

Системи от ръчно плъзгащи се стени на GEZE в Ronald McDonald Haus

В най-новата сграда Роналд Макдоналд Хаус в град Тюбинген малките пациенти имат възможността да бъдат със семейството си преди и след лечение в университетската болница. Отворената архитектура на сградата не само създава приветлива и светла атмосфера. Преходната зона на приземния етаж намира гъвкави приложения в съответствие с различните мероприятия. Отваря се, отделя и разделя с ръчно плъзгащите се стенни системи (MSW) на GEZE. Модулният ѝ дизайн позволява използването на системни елементи с различна функционалност. Това прави MSW идеално решение за ефирно оформление на пространството.

Ръчно плъзгащата се стенна система на GEZE (Снимка: Lothar Wels за GEZE ООД).

Технологията на движение на GEZE осигуряват отлично качество, както и безшумна експлоатация също и при големи крила. Стъклените елементи могат да се местят лесно и удобно.

GEZE система от стъклени стени Pendulo

Като прозрачна преграда в офиси, магазини или в частни жилищни зони – системата Pendulo може да се използва за осъществяване на множество елегантни решения. Специална характеристика е скритото интелигентно устройство – интегриран автоматичен механизъм за затваряне на врата –  разположено в долния профил. Това позволява вратата да се отворя в двете посоки, осигурява равномерно движение на затваряне и меко люлеене в позиция на покой. Изборът на подходяща система е също лесно: онлайн базираната конфигурация на Pendulo позволява бързо и лесно проектиране на цялостни решения съобразени с индивидуалните желания.

В резултат на това автоматичните врати са се развили в сложни системи с интелигентни механизми.

Приложения на GEZE Pendulo:
– разделяне на офисното пространство от коридорите;
– заседателни зали с множество приложения;
– чакални в лекарски кабинети;
– витрини в търговски центрове;
– решения за преддверия в частни и търговски площи.

Механизми за плъзгащи се врати от GEZE: Филигранна високоустойчива технология

GEZE предлага различни решения за обков на функционални и визуално издържани плъзгащи се системи, разделители на помещения или други подвижни елементи. Те се състоят от водещ профил и водач, който движи свързаните плъзгащи крила, изработени от стъкло, дърво или метал. Специалните им предимства са плавно движение и фин дизайн. Широката гама от аксесоари предлага разнообразни решения.

GEZE механизми за ръчно плъзгащи се врати

Rollan 40 NT Rollan 80 NT Levolan 60 Levolan 120 Perlan 140 Perlan AUT-NT Perlan 140 KS Perlan AUT 2
Тегло на крилото (максимум) 40 кг 80 кг 60 кг 120 кг 140 кг 80 кг 140 кг 120 кг
Комфорт на движение ** **** ****** ****** ***** ****** ***** ******

Материал, от който е изработено крилото

Дърво
Пластмаса
Метал
Стъкло
Защита от корозия Класа 1 Класа 1 Класа 3 Класа 3 Класа 2 Класа 4

● особено подходящ за.
○ подходящ и за.
– не e подходящ.

Механизмите на Rollan und Perlan сериите се използват предимно за вътрешни интериорни врати, като Perlan предлага решения и за външно приложение.

За повече информация – GEZE.

Може да харесате още...