Интересни обекти с дограма Schüco и щори Warema от Алукьонигщал България

В разгара на лятото фирма Алукьонигщал би искала да представи на вашето внимание два от интересните обекти в София, изградени с дограма Schüco и щори Warema.

„Сграда 1 – Търговски център Европа”

„Сграда 1 – Търговски център Европа” е един от референтните обекти на фирма Алукьонигщал, с която фирмата може да се гордее. Желанието на инвеститор, доставчик и изпълнител на окачените фасади на обекта бе постигането на високо качество на изпълнение на избраните конструкции, най-вече с оглед на предстоящата сертификация на обекта по критериите на водеща в света сертификационна система.

“Сграда 1 – Търговски център Европа” е построен с окачени фасади за структурно остъкляване Schüco FW50+SG и лентови прозоречни ивици от система Schüco AWS 65. Окачените фасади са изградени с вертикални притискащи капачки и хоризонтални силиконови фуги. Във фасадата са вградени прозорци от система Schüco AWS 65, които отвън се обрамчват с хоризонтални и вертикални системни притискащи капачки. В парапетната зона са оформени хоризонтални ивици от непрозрачни стъклени панели, около които от вътрешната страна са изградени топлоизолирани панели със завършек от гипсокартон. Наклонената фасада е оборудвана с външнолежаща автоматизирана ламелна слънцезащита Warema, която е окачена към вертикалните фасадни профили, и е скрита в непрекъсната хоризонтална кутия оформена от алуминиева обшивка. За придаване на необходимата ветроустойчивост и от съображение сигурно преодоляване на фасадния наклон са избрани вертикални водачи от системен алуминиев профил.

Монтажните детайли на обекта се отличават с висока степен на проектиране и прецизно изпълнение. За лентовите прозоречните ивици са използвани укрепващи метални рамки и черни каси, които са надеждно изолирани с топлоизолационен материал, за да не образуват студени термомостове. Алуминиевите каси от система Schüco AWS 65 са закрепени към черните каси чрез системни пластмасови профили отдолу и системни стоманени котви отгоре. Между отделните каси се използват вертикални алуминиеви фасадни профили, за да може да бъде оформен детайл, осигуряващ възможност за поемане на температурните движения на лентовата конструкция. Отворените фуги около металната конструкцията са запълнени с полиуретанова пяна, след което отвътре и отвън са надеждно уплътнени със специални хидроизолационни и пароизолационни фолиа за прозоречен монтаж.

“Сграда 1 – Търговски център Европа” е пример за сграда, която крие своите достойнства зад една може би не чак толкова впечатляваща архитектура, но дава сигурност, че няма да предизвиква неудобства в експлоатация за дълъг период от време.

“Collider Аctivity Center” на фирма Walltopia в София.

Един от най-новите и интересни референтни обекти на Алукьонигщал за 2017 година е сградата “Collider Activity Center” в София. Сградата е със смесено предназначение за обществено ползване и отдаване на офисни помещения. В обекта са използвани окачени фасади Schüco FW50+ (с видима капачка) и Schüco FW50+SG (структурно залепено стъкло). Вградени са клапи от система Schüco AWS 114 във вертикалните остъклени фасади на сградата и специална прозоречна разработка с моторизирано задвижване за остъклените фасади с обратен наклон. Входните врати на обекта са от система Schüco ADS 70.HI. Като вътрешна слънцезащита за офисните помещения се използват ролкови текстилни щори на Warema – за чиито продукти Алукьонигщал е представител от 2015 година.

Архитектурният проект на сградата претърпя няколко преработки след първоначално проведения архитектурен конкурс, които се отразиха на общата визия и на фасадните решения. За обекта бяха избрани тройни стъклопакети, като част от фасадата по ниските нива се изпълнява като структурна със силиконови фуги, други части като капачкови фасади с видим външен профил.

Особено предизвикателство пред проекта се оказаха фасадите с обратен наклон. Предвид приложението на тройни стъклопакети и тяхното голямо тегло се наложи внимателно да се проектират притискащите капачки, които надеждно да придържат стъклопакетите към фасадната конструкция. За клапите в тези наклони се наложи автоматизиране поради невъзможност за ръчно отваряне на тежките крила. Използването на стандартен обков със завинтване към крилата и касите крие голяма опасност от откъсване и изпадане на цяло крило. Поради тази причина Schüco разработи специална профилна геометрия, в които пантите представляват част от самия профил и е елиминирана възможността от откъсване на крилото от пантите.

Окачената фасада е сложна комбинация от алуминиеви профилни системи и поддържаща стоманена конструкция, като стоманата отвътре има функция на носещ конструктивен елемент, а отвън като архитектурен елемент който придава допълнителен обем на и без това екзотичната форма на сградата. Външната форма на сградата загатва с формата си катерачните стени на спортния център във вътрешността, които са с височина на самата сграда и се завършват отгоре с остъклени покриви от профили Schüco FW50+. Покривните площи са озеленени и представляват зони за отдих за ползвателите на сградата.

Фасадите с обратен наклон представляват и предизвикателство по отношение на вътрешните текстилни щори. От една страна е неизбежно провисването на текстила, от друга страна е трудно ръчното им управление поради необходимостта от неудобно навеждане към механизма за изтегляне. Единственото наистина удобно решение за управление се оказва моторизирана текстилна щора на Warema (тип “Back-pull“ руло).

За допълнителна информация и консултация търговските представители от Alukönigstahl са на Ваше разположение.

Може да харесате още...