Инжeнерен и иновационен център Ambar – триумфът на геометрията

Новата сградата на „Амбар телекомуникасионес”, в испанския град Сантандер, е пример за това как архитектурните идеи могат  да се превърнат в уникална реалност. Този проект е истинско предизвикателство, със съвършена и сложна структура,  с диагоналнo разположени профили и фасада в една равнина, с дълбочина.

Сградата изглежда като композиция от интересни геометрична фигури, като зад тази уникална визия прозира сложността на техническото изпълнение. Изпълнителите на фасадата, фирма Bellapart S.A.U. от каталунския град Олот, са известни с реализирането на  геометрични предизвикателства.  Те приемат да работят по този специфичен проект, дело на Sobrellano Architectos, като основната част от проектирането е работа на собственото им проектантско студио Strain.

Триизмерната стоманена рамка е захваната за пода и формира автономна обвивка около функционалното пространство.

Към тази конструкция са монтирани  алуминиеви профили Reynaers CW 60. Първоначалният план предвиждал използването на профили от системата CW 50, но заради по-сериозните изисквания към устойчивостта на профилите и въз основа на калкулациите, направени от Strain, Рейнарс предпочете използването на системата CW 60-SC за фасадата.

Системата CW 60-SC  има  следните технически характеристики:

Видима вътрешна ширина: 60 мм
Видима външна ширина на фугата между стъклопакетите: 20 мм
Проектирана за вграждане на стъклопакети с дебелина: от 27 до 63 мм
Конструктивна дълбочина на системата:
колона – от 79 мм до 268 мм
хоризонтал – от 78.4 мм до 204.4 мм
Видове отваряемост: системата е проектирана за вграждане на всички видове дограми Рейнарс; клапи на горна ос или паралелно отварящи се клапи.

В окончателния проект  всеки модул е с различен размер, което допринася за уникалния вид на сградата.  Тъй като повърхността й е изцяло от стъкло, сградата изглежда обляна от светлина и блясък.  Ефектът бе постигнат и с вграждането на врати със скрити панти от система Reynaers CS 77.

Стъклената фасада преобразява сградата в огледален монумент през деня, а нощем разкрива нейната дълбочина и тайнственост. На тъмно най-добре изпъкват вплетените конструкции – триизмерната стоманена конструкция и ограждащата я алуминиева рамка. През тях меко прозира и вътрешността на сградата.

За контакти и повече информация – www.reynaers.bg

Може да харесате още...