Ипотекираните апартаменти се санират с разрешение на бирниците

Банки и съдебни изпълнители ще трябва да дават разрешение за достъп до ипотекираните апартаменти, включени в програмата за саниране на панелките. Бирниците ще казват „Да“ за жилища, които са изнесени за публична продан и бившите им собственици са загубили правата върху тях.

За ипотекираните имоти, в които се живее, няма нужда да се иска разрешение от банката, ако заемът се плаща редовно. Когато обаче има заключени апартаменти, които са заложени срещу кредит и техните собственици се крият, за да не плащат вноските си, декларациите за съгласие ще се попълват от банката кредитор.

Това стана ясно от дискусията между заместник министъра на регионалното развитие Николай Нанков и граждани, състояла се в Разград, във връзка с правителствената програма за саниране.
„Няма имот без собственик. В общините има партиди, в които е записано кому принадлежи апартаментът, независио колко пъти е бил препродаван, защото притежателят дължи данъци.“, обясни Нанков.

Той посъветва новосъздадените сдружения да търсят съдействието на местните управи, когато не им е ясно кому принадлежи заключен в блока им апартамент. „Върви кампания, която засипва хората с манипулативни лъжи, че програмата за саниране заплашва тяхната собственост. Това не само не е вярно, но и е злонамерено и е против интересите на гражданите.“, категоричен е Нанков. Заместник министърът прогнозира, че догодина когато вече има санирани сгради, ще започнат истински комшийски вендета. Тогава хората, отказали да се възползват от безплатното саниране, ще изсипят гнева си върху тези, които са ги заблуждавали. Ще стане ясно, че санираните жилища намалят сметките за отопление, а сградите са приветливи и комфортни за живеене, обясняват от МРРБ.

kmeta.bg

Може да харесате още...