Италианци измислиха вертикален град, захранван от слънцето

Италианското дизайнерско студио Luca Curci Architects разкри своето предложение за плаващ вертикален град за 2500 жители. В 18-етажната кула ще има модулна структура, която да осигурява дневна светлина и естествена вентилация в жилищните помещения. За да има и такива функции, които вълнуват хората, интересуващи се от здравословния начин на живот, архитектите са предвидили градската сграда да има обществени градини по цялата си височина.

Сградата ще бъде закотвена за дъното на морето и ще има подводни паркинги, технически съоръжения, спа-центрове, центрове за медитация, спортни зали и луксозни хотелски стаи с подводни гледки. Тя ще бъде достъпна чрез полу-потопен мост за пешеходци, автомобили и обществени електрически транспорт. Хекикоптерна площадка в горната част ще осигурява алтернативен транспорт.

Кулата ще има 18 етажа и 58 000 кв. м  етажна площ, разпределени за апартаменти и обслужващи пространства, офиси, магазини и други съоръжения за общността. Сградата ще може да помещава до 2500 души. Различните по размер жилищни единици ще включват апартаменти, мезонети и вили. Външната повърхност, с много зелени площи и градини, ще е с площ 20 хиляди квадратни метра. Десет припокриващи се модулни слоя ще осигуряват структурната и организационната основа за цялата сграда.

Следвайки модел на 3D мрежа, структурата ще бъде обвита с мембрана от фотоволтаично стъкло, което да осигурява електричество за цялата сграда и да я прави енергийно независима. Системата ще предоставя и допълнителна енергия за наземните сградите.

greentech.bg

Може да харесате още...