Избягвайте корозивната мощност на алуминия

Макар да мислим, че алуминият е материал, който ни предпазва от всякакъв риск от корозия или разграждане, знаете ли, че способността му да реагира с други метали може да бъде основна причина за ранната повреда на алуминиевите прозорци и врати?

Алуминиевите фасади могат да бъдат синоним на инженерно качество и с прекрасен визуален облик, но те могат и да бъдат компрометирани, заради използването на неподходящи крепежни елементи. Те могат да представляват само малка част от общия завършен продукт, но да са разликата между успеха и неуспеха – всичко зависи от вида метал, който съдържат.

Ето защо, ако работите с различни материали под един покрив – PVC и алуминий, трябва да сте изключително внимателни. Всеки стар винт със сигурност няма да е подходящ за алуминия, ако искате прозорецът или вратата да издържат в дългосрочен план и да изпълнят своята функция.

Закрепващите елементи се предлагат главно от въглеродна стомана с покритие и няколко вида неръждаема стомана с различни нива на корозионна устойчивост. За алуминиеви прозорци и врати обаче, единственият правилен избор са винтовете от аустенитна неръждаема стомана (понякога наричани А4 или клас 316).

Причината е в науката за металургията. Помислете как функционира акумулаторът – различни метали реагират с електролит, за да генерират електрически ток, докато металите в крайна сметка не корозират напълно и батерията спре да работи. Подобна реакция – галванична корозия – се осъществява, когато се комбинират определени метали. Един метал корозира преференциално в контакт с друг, в присъствието на електролит. При алуминиевите прозорци и врати, алуминият е единият метал, електролитът е водата, а другият метал е това, от което е направен вашия крепеж.

Степента на галванична корозия зависи от двата метала, които се комбинират. Или накратко, вкарването на въглеродна стомана или мартензитна неръждаема стомана в алуминий води до много по-бърза корозивна реакция в сравнение с тази на алуминий и аустенитна неръждаема стомана.

Така че аустенитът е единственият избор, но дали липсата му на магнетизъм прави фиксирането по-трудно? Не и ако се използва AC2 бит с добре оформени винтови вдлъбнатини. Това осигурява по-доброто задържане на винта по време на монтаж и води до по-голяма ефективност на производството.

Използването на алтернативни винтове е много рисковано. Мартензитната точка на пробиване или биметалното закрепване може да доведе до преждевременна повреда на винта, когато се навива в алуминий.

Специалистите осъзнават причината за използването на аустенитни крепежни елементи от алуминий и ги използват за постигането на първо качество, каквото техните клиенти изискват. Неизпълнението на спецификациите ще доведе до скъпоструващи последици по-рано, отколкото смятате. Галваничният процес може да доведе до повреда или откачване на структурата, а прозорецът или вратата да не функционират вече по предназначение. Това означава много скъп ремонт, особено при високоетажните търговски сгради, където ще трябва да се осигури безопасен достъп и ограничаване на потребителите.

Още по-скъпи са дългосрочните бизнес щети. Онлайн коментарите, предаването от уста на уста и съдебните дела могат да повлияят много силно върху бизнеса, който не успее да достави това, което обещава на своите клиенти. Наистина ли си струва спестяването на няколко килограма крепежи?

Използването на аустенитни крепежни елементи от неръждаема стомана в алуминиева обшивка е единственият начин да дадете на клиентите си надеждна гаранция. Бъдете професионалисти!

Може да харесате още...