Изкуствени листа генерират енергия от светлина и вятър

Специалисти от американската компания Solar Botanic създадоха изкуствено дърво с нано-листа, което могат да генерира електричество от вятър, светлина и топлина.

Повърхността на подобен лист, направен с формата и цвета на своя биологичен прототип, представлява комбинация от фотоелектрически и термоелектрически елементи. Благодарение на това, нанолистата могат да преобразуват енергия от слънцето дори и няколко часа след неговия залез.

В допълнение, заедно с листата, монтирани на изкуствени клонове, са поставени пиезолектрични устройства, които произвеждат ток от колебанията на листата под въздействие на вятър или дъждовни капки.

Подобна енергийна система има предимство с високата си ефективност. Освен това инсталацията е сравнително евтина, лесна за монтаж и устойчива на всякави природни условия.

Не на последно място, изкуствените дървета, както и техните природни аналози, пазят от силен вятър и шум и осигуряват сянка в горещите дни.

Solar Botanic вече предлага на пазара както стандартни широколистни „дървета” с производителност 3,5-7 мегаватчаса годишно, така и иглолистни конструкции, способни да произведат 2,5-7 MWh годишно.

Портфолиото включва също нестандартни варианти, вкл.  различни видове храсти, плетове и цветя, които могат да се „засаждат” около дома или на покрива.

greentech.bg

Може да харесате още...