Изпитани пожарозащитни системи Schüco за всички нива на безопасност

Потушаване на пожар  може да започне, едва когато всички хора са извън опасност – това предвиждат правилата и нормите за организиране и осъществяване на пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност. Съответно строителните материали и конструкции трябва да притежават такива свойства, че да предотвратят възникването и разпространяването на опустошителен пожар и осигурят възможност за провеждане на бързи и ефективни действия по гасене на огъня и спасяване на пострадали. Тази основна цел на пожарната безопасност – защита на човешкия живот, както и намаляване на материланите щети са причината, поради която в последно време се обръща все по-голямо внимание при проектирането и строителството на промишлени и обществени сгради. Информативно трябва да отбележим, че в брой 96 от 04.12.2009 г. на Държавен вестник е публикувана новата Наредба за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност при пожар. Тя влиза в сила от 05.06.2010 г., така че още има време да бъде изучена подробно и намерени отговяращите й решения.

Schüco предлага в тази сфера цялостни, изпитани системи от алуминий и стомана за фасади, прозорци, врати както и вътрешноразделителни стени включително съответния обков, с които отговаря на различни изисквания за пожаро- и димозащита. Благодарение на съвместимите Schüco-системи могат да се реализират елегантни, оптично невидими преходи между пожарозащитени и стандартни зони, защото ефикасната защита никога не трябва да е за сметка на дизайна.

За постигане на по-ефикасна защита сградите се разделят посредством пожарозащитни стени на модули, за да може в случай на пожар да се гасят по-малки сградни сегменти. Въпросните стени – масивни или леки конструкции, могат да бъдат прекъснати с врати, неотваряеми прозорци или стъклени стени. Нека представим част от решенията на Schüco:

Schüco AWS 60 FR 30 пожарозащитен прозорец

Новата система за пожарозащитен прозорец със строителна дълбочина 70 или 60 мм съчетава висока функционалност с убедителен дизайн. Прозорците с клас на защита EI30 / EW30 по БДС EN 1364/1634 с механично самозаключване при пожар, са издържали всички необходими изпитания.

Какво означава това? – Алуминиевите и стоманени конструкции са вече незаменима част от съвременната архитектура. Но колкото и да са впечатляващи имат един недостатък: в случай на пожар не горят, но губят стабилността и товароносимостта си. Според силата на пожара дори след 5 до 10 минути се развиват температури над 500°С, стоманени колони и греди се изкривяват и могат да се сринат. Затова е важно максимално да се удължи времето до този момент и в Наредбите се изисква постигането на съответни времеви периоди на пожароустойчивост. Тези периоди се дефинират с т.н. F-класове на защита, като цифровото обозначение определя колко време в случай на пожар, при нормални условия трябва да остане устойчива носещата конструкция. В този случай се гарантират 30 минути.

Системата предлага разбира се и всички предимства на прозорците Schüco AWS по отношение на топлоизолация, плътност и звукоизолация. Има и интересни архитектурно-дизайнерски опции  за приложение на отваряем прозорец или интегриран прозоречен елемент в пожарозащитна фасада Schüco FW 50+BF / FW 60+BF.

Предимства:
– Размери на крилото да макс. 1.300 x 1.900 мм;
– Системни варианти със строителна дълбочина 70 и 60 мм;
– Механично самозаключване при пожар;
– Скрит обков на база Schüco AvanTec;
– Нов скрит автомат за затваряне, използваем и при стандартни прозорци;

Schüco ADS 80 FR 60 пожарозащитна врата / -неотваряеми елементи

Различни изисквания за сградна сигурност и автоматизация изпълнява базиращата на Schüco ADS 80 FR 30 алуминиева противопожарна система за врати и стенни елементи. Конструкцията със строителна дълбочина от 80 мм е обстойнно и цялостно изпитана заедно със системния обков и изпълнява норматива за класове на защита EI 60 по EN 1364 / 1634.

Използвайки допълнителни компоненти със системата Schüco ADS 80 FR 60  могат да бъдат реализирани и мултифункционални врати, например в комбинация с димозащита, защита от взлом, контрол на достъпа, звукоизолация и защита срещу падане.

Врата Schüco ADS 80 FR 60
– Светли, големи размери на преходните отвори:
1-крила врата 1.400 x 2.488 мм
2-крила врата 2.820 x 2.488 мм
– Мултифункционален жлеб за бързо и сигурно закрепване на системния обков;
– Системният обков е съвместим почти с всички Schüco противопожарни и димозащитни серии;
– Мултифункционална врата: комбинация с димо- и звукозащита и защита срещу падане;

Неотваряем елемент Schüco ADS 80 FR 60
– Големи размери до 4.000 мм височина, неограничена дължина ;
– Размери на стъклото до 1.400 x 2.500 мм
Schüco Firestop T90 / F90 пожарозащитна врата / – неотваряеми елементи

При използване на съответните противопожарни стъклопакети, цялостно сертифицираната алуминиева система за врати и стенни елементи отговаря на клас EI90 по БДС EN 1364 / 1634. Пожароустойчивите конструкции могат да бъдат надграждани напр. с контрол за достъп до мултифункционални елементи, както и интегрирани в сградната автоматизация. Системата с най-тесни видими ширини на профила предлага оптимална сигурност, функционалност и дизайн.

Врата Firestop T90
– Светли преходи:
1-крила врата 1.312 x 2.493 мм
2-крила врата 2.648 x 2.493 мм
– 1- и 2-крили врати с оберлихт / страничен елемент, отваряеми навън / навътре;
– Изпитана сигурност: пожарозащита по БДС EN 1634 както и димозащита по DIN 18095;
– Мултифункционален жлеб за бързо закрепване на системния обков ;
– Изпитан обков по DIN EN 179 / 1125;
– За вътрешно приложение;

Неотваряем елемент Firestop F90
– Височина на елементите до 4.500 мм;
– Макс.размер на стъклото: 1.400 x 2.300 мм;
– Стабилни алуминиеви профили със строителна дълбочина от 105 мм за външно и вътрешно приложение;

Schüco FW 50+/60+ BF: пожарозащитна фасада

Мултифункционалната пожарозащитна фасада FW 50+ BF е универсално приложима за вертикални фасади и остъклени покривни конструкции с клас на защита EI30 и E30. Благодарение на идентичния външен вид , тази фасада може да бъде комбинирана без оптична разлика с фасадните системи FW 50+ и FW 60+.

Допълнителни възможности предлага вграждането на пожарозащитни прозорци и врати от системите Schüco Firestop II.

С Schüco FW 50+ BF и FW 60+ BF безпроблемно могат да бъдат преодоляни височини на етаж до 5.000 мм, а в комбинация с врати ADS 80 FR 30 могат да бъдат изпълнени с клас EI30 до 4.500 мм. Системната съвместимост на Schüco гарантира невидими преходи между пожарозащитна и стандартна фасада.

Алуминиевите пожароустойчиви фасади дават възможност за образуване на ъгли от 0° до 15° само с един пфостен. Ъгли от 90° до 180° се реализират с 2 пфостена. Допустими са големи размери: при F30-остъкляване до 1.400 x 2.600 мм по височина и ширина както и при G30-остъкляване до 1.200 x 2.300 мм.

С фасадните системи FW 50+ BF и FW 60+ BF могат да бъдат изпълнени и елегантни остъклени покривни конструкции, тип едно- или двускатен покрив.

Schüco SHE (NRWG) – системи за димо- и топлоотвеждане.

Изпитаните по EN 12101-2 алуминиеви системи за димо- и топлоотвеждане предлагат многообразни възможности за приложение във вертикални фасади и остъклени покривни конструкции.

Съвсем нова перспектива за тези системи открива изцяло скритото мехатронно задвижване Schüco TipTronic за RWA – чрез свързване към сградната автоматизация освен димозащита са изпълними допълнителни, енергоспестяващи функции, като дневно вентилиране и климатизиране на сградата, както и нощно охлаждане. Ново електрическо заключване гарантира перфектна плътност срещу вятър и кос дъжд.

Schüco AWS 57 RO – нов покривен прозорец

Schüco AWS 57 RO (Aluminium Window System, 57 мм, Roof) е модулно изградена система, с която могат да бъдат реализирани както покривни прозорци за малки зимни градини, така и широкоформатни остъклени покриви. Възможни са дебелини на стъклото от 26 до 48 мм. Висока плътност и отлична топлоизолация отличават изпитаната по EN 12101-2 конструкция.

Могат да бъдат произведени правоъгълни и трапецообразни форми с ширина, съотв. височина на крилото до 2,1 м, при максимална площ от 2,7 m² и съотв. максимално тегло от 120 кг.

Може да харесате още...