КАБ раздаде първите Български архитектурни награди

Първите Български архитектурни награди бяха обявени вчера в София в рамките на международния архитектурен форум SHARE Sofia 2018. Те са организирани Камарата на архитектите в България (КАБ). Победител в конкурса стана училищната зала „Демократос“ на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов.

Младите творци спечелиха с проект за преустройство на залата в основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас, превърната в живо пространство със свобода за учене и дебати, работилница, театрална, кинозала, и столова едновременно. Артистичният акцент в проекта е „дървото на незнанието“ – метафора на любопитството и стремежа към знание.

Победителите получиха специалната статуетка на КАБ от световноизвестния британски архитект Йън Ричи, който бе председател на международното жури, и от председателя на Kамарата арх. Борислав Игнатов.

Арх. Ричи изтъкна, че журито оценява не само красотата на архитектурното изкуство, а и социалния и културния му контекст. Състезанието е некомерсиално, участието в него е безплатно и няма категории на проектите, защото нашата цел е да поставим фокуса върху архитектурата като социално изкуство, каза арх. Игнатов.

Право на участие имаха и нови сгради без ограничение в площ, обем и функция, и реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, и интериори и градски пространства. Проектът-победител е много малък, но с много хубаво послание, коментира председателят на Kамарата.

Може да харесате още...