Качествен и професионален монтаж на дограми с продуктите на Вюрт

ВюртМонтажът  на дограми е един отговорен процес, от чийто успех зависи функционалността, външния вид и безаварийното използване на продукта. С продуктите на фирма „Вюрт” монтажът на дограми е професионален, качествен, бърз и лесен. В зависимост от вида на монтажа на дограмата или окачената фасада се използват нивелиращи инструменти за точно закрепване на касите или носещите планки на конструкцията на фасадата. Най-често използвани са ръчните нивелири с алуминиев корпус и лазерните уреди за нивелиране и отбелязване на линии и равнини.

Алуминиев нивелир

Алуминиев нивелир, L=100 cм

Лазерният нивелир MLL 08 е прецизен самонивелиращ се уред с висока точност /1мм на 10 м/, с 8 лазерни диода, осигуряващи едновременно нивелиране в 3 равнини /4 хоризонтални, 3 вертикални линии и перпендикулярни точки към таван и под/. С помощта на лазерния приемник LRL1, който може да се закрепва и на измервателна лата с държач, доставен в комплекта на нивелира, се увеличава обхвата на линейния  лазер до 90 м.

Лазерен нивелир

Лазерен нивелир MLL 08

Закрепването на касите е най-бързо и сигурно с употребата на винтове АМО – използват се във всякаква основа, самонарязват се и не оказват натиск, могат да се разглобяват.

АМО – винтове

За закрепване без разпробиване на касите се използват планки, наречени котви.

Планки за закрепване на дограма

При монтиране на планки – пети за окачена фасада се използват фиксиращи сегментни анкери (фирма „Вюрт” предлага такива стандартно със сегмент от неръждаема стомана) или винт-анкери (тяхното предимство е, че се самонарязват и се намалява рискът от спукване в бетонната плоча). Със същия ефект се отличават и инжекционните системи с двукомпонентна смола за закрепване.

Фиксиращи сегментни анкери, Винт-анкери, Инжекционнa системa WIT-PE 500 и WIT-EA 150

За сигурното закрепване важна роля играе прецизното и същевременно бързо пробиване, затова е препоръчително да се използват свредла SDS с четири режещи твърдосплавни пластини, с които се минимизира риска от заклинване в арматура. В комбинация с един от най-производителните  перфоратори в двукилограмовия клас, с 3 режима на работа (вкл. длето) монтажът е по – бърз и ефективен.
Перфоратор Master H24-MLS пробива с 4500 уд./мин. и е с най-ниското ново на вибрации в класа си.

Ударен перфоратор Master Н 24 MLS и Свредло SDS Longlife Quadro

При фиксирането и нивелиране на касите се препоръчва употребата на самонивелиращите напомпващи се възглавници АМО BAG с товароносимост 100 кг или стяга за нивелиране.

Amo-Bag, 150×16 мм, за фуги 3 – 50 мм, до 100 кг и Универсална стяга за рамки на прозорци с дистанционер, 60 мм

Винтовете за монтаж на каси, съчетаване и обков могат да се навиват с мощния (45 Nm) акумулаторен  винтоверт Master BS12-A Solid,

Акумулаторен винтоверт Master Bs 12 – A Solid

като за неудобните места за пробиване и навиване се използва ъглов предавателен механизъм Junior.

Ъглов предавателен механизъм

Ъглов предавателен механизъм

След фиксирането на касите следва уплътняване на фугите между рамката и зида.  С оглед новите изисквания за енергийна ефективност и поскъпващите енергоносители, се налага да се използват все по-ефективни продукти за уплътняване. Най-разпространеният начин за уплътняване е чрез запълване на фугите с пенополиуретан, заради ниската цена и бързината на изпълнението. Предлага се в две разновидности- еднокомпонентен и двукомпонентен и се доставя в метални флакони под налягане. Еднокомпонентният пенополиуретан експандира и полимеризира при контакт с въздух, влага и топлина. Допълнително, според вида му се влагат различни добавки – за регулиране на експандирането, скоростта на полимеризиране, противопожарни или за употреба при отрицателна температура. Двукомпонентният пенополиуретан полимеризира при смесването на двата  компонента и при контакт с въздуха. Заради по-бързото си втвърдяване, по-висока плътност и лепилни свойства обикновено се ползва само за точково фиксиране на каси, най-често там, където не се използват дюбели, (например при монтаж на интериорни врати).   Въпреки че положената във фугите полиуретанова пяна осигурява добра топло-и шумоизолация, сама по себе си е недостатъчно  устойчива на климатичните влияния, а съвременните изсквания за енергийна ефективност предполагат елиминирането на фактори като дифузия на пара, влага, вятър. Тези климатични фактори  действат неблагоприятно създавайки в областта на вътрешната стена около касата възможност за поява на конденз и вследствие на това – на плесени, а и намаляват климатичния комфорт в помещението.
Фирма „Вюрт” предлага сертифицирана система за изолиране на прозорци и врати, съобразена с най-новите изисквания в ЕС. Най-често използван е еднокомпонентният пенополиуретан PUR-65 – бързосъхнеща пяна, с   голямо изходно количество – 65 л. от един флакон. По-този начин се постигат по-малки разходи на линеен метър за съхранение и транспорт. Втвърдената пяна се отличава с еднородна клетъчна структура, отлични лепилни и изолиращи свойства /топлопроводимост =0.04 W/Mk/. Предлага се в летен и зимен вариант.

Пенополиуретанoва пяна

За допълнително елиминиране на влиянието на външна влага, вятър, конденз се използват  уплътнителните ленти FLEXBAND VARIO и FLEXBAND DUO – за вътрешна и външна фуга.  Лентите за вътрешната част на фугите осигуряват разделянето на помещението от външния климат.   Посредством своето уплътнително и спиращо парата действие защитават фугата от проникване на влага от помещението. Лентите за отвън не позволяват проникването на вятър и дъжд в помещението, като същевременно имат дифузионна пропускливост на пара отвътре навън и по този начин освобождават остатъчната пара и конденз от профилите и вътрешността на фугата.  Фиксират се чрез самозалепващия  си край за лицевата част на касата /до нивото, до което ще стига облицовката или мазилката/.  След това следва полагане на пенополиуретана, след което лентата може да се залепи за зида и да се пристъпи към последващи строителни работи.

Уплътнителни ленти VKP BASIC и VKP PLUS

За уплътняване на фуги могат да се използват и иновативните прекомпресирани ленти   VKP BASIC, VKP PLUS -арт. 875 08..; VKP DUO.  Уплътнителните ленти са изработени от полиуретанова пяна с фина клетъчна структура, импрегнирана с акрилат-полимерна дисперсия.  Използват се за уплътняване на фуги между зида и касата,  замествайки горепосочените пяни. Тези ленти увеличават обема си близо 2 пъти след поставяне и уплътняват много добре фугата. Имат висока плътност, много добре топлоизолират и шумоизолират. Притежават  много добра влагоустойчивост, предпазват от проникване при косо падащ дъжд.  VKP PLUS е трудногорима –строителен клас В1. Лентите се монтират посредством самозалепващата си част върху външната страна на профила на касата преди фиксирането и в отвора. Имат различни размери, според дебелината на уплътняваната фуга.

Уплътнителни ленти VKP DUO

Последната стъпка при монтажа е остъкляването, монтажа на подпрозоречни дъски и други допълнителни елементи, регулиране на обкова. За сигурното пренасяне на стъкла с голяма тежест, „Вюрт” предлага единични и двойни вакуумни лапи с индикатор за постигнат вакуум, с товароносимост 60 – 120 кг във вертикално положение.

Вакуумни държачи 60-120 кг и Вакуум пулер

За  уплътняване на стъклопакет при дървени прозорци обикновено се използва пореста ПЕ лента в комбинация с неутрален силикон. По този начин се намалява въздействието на топлинните разширения и се предотвратява напукването на уплътнителя.

За регулиране на обкова могат да се използват удобните тресчотни ръчни отвертки с чупеща дръжка, както и разнообразните Г- и Т-образни ключове .

ПЕ лента, Тресчотна отвертка със светодиод, Т-ключ ZEBRA, 6-стен, Комплект удължени накрайници с Т-ръкохватка

За ефективната и безопасна работа не на последно място влияе използването на качествени лични предпазни средства и работно облекло. Предлаганите от „Вюрт” лични предпазни средства, са сертифицирани според вида на въздействието и отговарят на последните действащи изисквания и стандарти, гарантиращи безопасността на работещите във всички производствени  дейности.

Лични предпазни средства и работни облекла

Може да харесате още...